Sexualitat i parella

Quan el cor es trenca

"M'ha deixat perquè el sexe no anava bé". ¿És possible? ¿Es pot trencar una relació pel sexe? Indaguem en el fons d'aquesta mena de ruptures...

2
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

Potser tots coneixem algunaparellaque s'ha trencat “perquè elsexeno funcionava”. Però... ¿es pot trencar una parella si lagimnàstica sexualno té la freqüència o la qualitat adequada? ¿O pot ser que hi hagi alguna cosa més darrere una ruptura d'aquesta mena?

En realitat, quan el sexe falla dins d'unarelació sexuali no es fa res per revifar-lo, hi sol haver un dels dos membres de la parella que sent que la flama s'està apagant. En una relació de parella, sempre hi sol haver desequilibris ila importància que té el sexe dins de la relació de parellapot ser diferent per a l'un i per a l'altre.

Quan a un dels dos li sembla que a través del sexe pot tenir sensacions agradables (que sempre són benvingudes) però que a més pot tenir:

-intimitatamb la parella

-se sent desitjat o desitjada

-se sent estimato estimada durant aquest moment (i no només durant aquest moment)

-sent que connecten

-que es diverteixen junts

-que hi ha complicitat

-seducció

-passió

-carícies...

I si l'altre també sent el mateix: la sintonia és perfecta. Però, de vegades, el desequilibri sobre el que significa el sexe dins de la relació es tan gran que pot desestabilitzar l'amor. Hi ha qui veu el sexe com: mandra, avorriment, cansament, desvinculat de l'amor, un acte per aconseguir un plaer purament físic, brut, vinculat amb la culpabilitat o una cosa que no està del tot ben feta... llavors una persona que ho visqui així no desitjarà potenciar la partsexualde la relació de parella i ho viurà com una càrrega. Si el desequilibri arriba a ser important, qui viu lasexualitatcom una part de l'amor en la relació es pot començar a sentir:

-rebutjat

-no estimat o estimada

-amargat/a

-no sent que desperti desig en l'altre/a

-brut

-massa insistent

-ensoledat

-perseguidor...

I això és el que fa que la relació es vagi distanciant i vagi cremant altres esferes de la vida de parella.

Notícies relacionades

En moments així la fragilitat del vincle de parella pot arribar a ser extrema i això pot portar a lainfidelitat, a conformar-se sent infeliç i... a la ruptura, també. Sobretot perquè la parella no es visualitza ni se sent com una cosa que aportifelicitatsinó com una càrrega... i això posa en una situació límit l'amor que puguin sentir dues persones.

Quan un dels dos membres de la parella sent que no és feliç, no se sent correspost en els seus desitjos... se li trenca el cor i això sí que és la fi de l'amor.