Amb interessos

El TSJC obliga la Generalitat a finançar part de les guarderies municipals de Mollet del Vallès

  • El tribunal insta la Conselleria d’Educació a pagar al consistori de Mollet 425 euros per alumne i curs, de 2012-13 a 2016-17

El TSJC obliga la Generalitat a finançar part de les guarderies municipals de Mollet del Vallès
2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) estima en part un recurs de l’Ajuntament de Mollet del Vallès (Vallès Oriental), perquè la Generalitat de Catalunya financi part de les guarderies municipals de la ciutat. D’aquesta manera, el tribunal obliga la Conselleria d’Educació a pagar al consistori de Mollet 425 euros per alumne i curs.

Així mateix, aquesta sentència del TSJC deixa clar que la Generalitat haurà d’abonar els interessos pel temps que no ha pagat «amb caràcter retroactiu des del curs 2012-2013» fins a la data de la reclamació. El Tribunal recorda que la llei 5/2020, que va modificar la llei 5/04 de creació de les guarderies, i la llei 12/09 deixen clar que la Generalitat és la responsable de finançar les guarderies.

Segons recull la sentència, consultada per aquest diari, el Consistori vallesà va impugnar en el recurs la «inactivitat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat» en el pagament a l’Ajuntament de la subvenció de 2.152.800 euros (1.800 euros per alumne i curs) corresponents al manteniment dels centres docents municipals d’educació de primer cicle (de 0 a 3 anys), «pels cursos escolars 2012-13 a 2016-17».

Per la seva banda, la Generalitat s’hi va oposar argumentant que «el servei de les guarderies és una competència pròpia dels municipis» segons l’Estatut d’Autonomia, sense que «es pugui identificar una obligació legal de finançar aquest servei per part de la Generalitat». A més, recull el text, l’administració catalana remarcava que la Diputació de Barcelona havia assumit el finançament dels centres de Mollet, «garantint una subvenció de 875 euros per alumne» durant els cursos del recurs presentat pel consistori.

No obstant, la sentència apunta que la normativa general «garanteix que l’atribució de competències a les administracions locals ha d’anar necessàriament acompanyada de l’atribució dels recursos corresponents, sent indiferent que l’educació infantil sigui una competència atribuïda com a pròpia per l’Estatut d’Autonomia». La Generalitat, segueix el text, va convenir amb els consistoris la creació de «successives guarderies» i la «correlativa assumpció de la competència de gestió». Una situació que «comporta el deure de transferir els recursos econòmics corresponents».

425 euros per alumne i curs

La sentència estima en part el recurs, fixant la quantitat de 425 euros per alumne i plaça en el nombre d’alumnes reclamat en la demanda (2012-13 a 2016-17). La sala es basa en una disposició addicional de la llei catalana d’Educació que estableix el cost de la plaça en aquests 425 euros anuals a càrrec de la Conselleria per als anys afectats. El magistrat assegura, a més, que «s’ha de descartar la possibilitat de descomptar del deute de la Generalitat les ajudes o subvencions que hagi pogut concedir la Diputació».

Notícies relacionades

El regidor d’Educació, Raúl Broto, ha manifestat que «confiem que amb aquesta sentència la Generalitat pagui el que li correspon. Des de l’Ajuntament farem tot el necessari per recuperar els màxims diners que se’ns deuen per aquest concepte».

Més notícies de Mollet a l’edició local d’EL PERIÓDICO