La gran fira de Barcelona

Del ChatGPT a la indústria 4.0: la febre per la intel·ligència artificial arriba al Mobile World Congress

Grans companyies, empreses emergents i inversors debaten durant la segona jornada del congrés tecnològic noves oportunitats d’innovació per al sector

  • Segueix en directe l’última hora de l’MWC

  • Experiència immersiva: el millor del Mobile, en 360 graus

Del ChatGPT a la indústria 4.0: la febre per la intel·ligència artificial arriba al Mobile World Congress

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Mobile World Congress (MWC) no podia ser aliè al fenomen més efervescent de la indústria tecnològica i no ho ha sigut. La intel·ligència artificial (IA) mai havia tingut tant protagonisme com ara i la 17a edició del congrés que acull aquesta setmana Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat és un clar reflex del seu creixent pes.

El novembre passat, la companyia OpenAI va llançar al mercat ChatGPT, un sistema capaç de conversar i donar resposta a les preguntes dels usuaris simulant el raonament humà. En poc més de dos mesos, aquesta eina ha revolucionat el sector, encara que aixecant dubtes ètics sobre el seu impacte. Actualment acumula més de 100 milions d’usuaris actius al mes, cosa que la convertiria en l’aplicació de consum de més ràpid creixement de la història. Microsoft ha reforçat la seva milionària inversió en l’empresa creadora d’un xatbot que ha integrat els seus serveis, obrint una batalla empresarial amb altres gegants com Alphabet (propietària de Google), Amazon i Meta (matriu de Facebook i Instagram).

Aquest èxit meteòric ha disparat l’interès en el que es coneix com a IA generativa, és a dir, els sistemes programats per aprendre d’internet i crear textos, imatges o música només a través de les peticions dels usuaris. Les empreses han posat l’èmfasi en la fascinació que han generat models com ChatGPT, DALL-E 2 o Stable Diffusion. Així, el novembre passat ja havien aparegut 250 noves empreses emergents enfocades a explotar un mercat que l’any passat va generar 119.780 milions de dòlars arreu del món i que apunta a arribar als 1,59 bilions el 2030.

La promesa d’un negoci multimilionari està captant l’atenció de cada vegada més persones, des de les grans empreses fins als petits emprenedors. Aquests es reuneixen cada any en el 4YFN, el saló que el Mobile dedica a l’ecosistema. El seu director, Pere Durán, va assegurar el dilluns que la IA serà una de les qüestions claus d’aquesta edició i avui ja hem vist debats sobre com invertir en aquest mercat en auge. «El ChatGPT és una porta oberta perquè els emprenedors aprofitin la seva tecnologia per aixecar altres projectes d’innovació», ha explicat en un d’aquests plafons Neema Balolebwami, fundadora i consellera delegada de la firma de consultoria EMEA Venture Builder, establerta a Barcelona.

El motor de la nova indústria

No obstant, les aplicacions de la IA van molt més enllà del ChatGPT. Tot i que menys mediàtiques, aquest camp té una gran varietat d’aplicacions que des de fa anys han tingut un impacte transformador. I és que la IA és el motor de l’anomenada Indústria 4.0, una nova fase industrial marcada per l’automatització de processos mitjançant la robòtica i pel processament de grans volums de dades per optimitzar la logística productiva.

Aquesta segona jornada del Mobile ha exemplificat com l’impacte d’eficiència que impulsa la IA es tradueix en tota mena de sectors, alguns de tradicionalment menys presents en el congrés. La corporació biomèdica nord-americana BostonGene ha explicat com els seus sistemes intel·ligents permeten avançar-se i detectar malalties de manera més precisa. La multinacional japonesa NEC, com els utilitza per impulsar les collites agrícoles o optimitzar els processos de reciclatge.

Notícies relacionades

La transversalitat de la tecnologia ha fet que l’MWC sigui cada vegada més multisectorial. Prova d’això ha sigut la participació, per primera vegada, del gegant armamentístic nord-americà Lockheed Martin, un dels contractistes militars més grans del món, que ha lloat el rol de a IA tant en la presa de decisions de defensa nacional com en la predicció i gestió d’esdeveniments climàtics i incendis.

Els debats d’aquest dimarts han posat especial èmfasi en el fet que la IA no reemplaçarà els humans, sinó que operarà com un aliat essencial per ajudar-nos a prendre millors decisions. En alguns casos, la IA que estem veient ara està encara lluny del seu potencial. Els empresaris congregats aquesta setmana al recinte de la Fira de Barcelona són conscients que aquest salt pendent és una oportunitat de negoci que requerirà inversió, paciència i també molt màrqueting.