Mobile World Congress 2021

Els gegants de la indústria lloen l’impuls del 5G

  • Alts dirigents d’Amazon, Qualcomm, Verizon i Kaspersky remarquen al MWC el potencial transformador de la nova xarxa de connectivitat i els seus riscos

Els gegants de la indústria lloen l’impuls del 5G

Carles Planas Bou

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Neveres que prediuen el que vols menjar, cotxes que circulen detectant el seu entorn en tres dimensions o robots que agiliten complexes tasques industrials. Ja sigui per impulsar tecnologies futurístiques o per fer que els usos ja existents siguin més eficients, el 5G està arribant amb la promesa de revolucionar les nostres vides i de convertir-se en la columna vertebral de la digitalització de les nostres societats.

Aquest dilluns, gegants de la indústria tecnològica han acudit al Mobile World Congress (MWC) de Barcelona per lloar l’impacte transformador que pot tenir la cinquena generació de connectivitat, una xarxa omnipresent que accelerarà el salt a un món més virtual. «El 5G és la innovació que fa que les altres innovacions siguin possible», ha explicat Hans Vestberg, director executiu i president de Verizon.

Aquestes altres innovacions poden ser els drons o la robòtica. Per demostrar-ho, la directora d’estratègia de la companyia de telecomunicacions nord-americana, Rima Qureshi, ha fet desfilar per l’escenari del Keynote Stage de La Fira, a l’Hospitalet, un gos robot i un altre amb rodes. Prototips com aquests poden servir per assistir els humans en tasques complicades, com la investigació d’una planta química danyada. «Amb el 5G els robots podran connectar-se per parlar entre si i moure’s creant entorns digitals a través dels sensors dels dispositius que hi ha a tot arreu», ha assenyalat. Aquesta nova capacitat dispararà el seu impacte.

Passa el mateix amb els drons. Aquestes aeronaus seran molt més útils amb el 5G. Així, a més d’accedir a zones perilloses com incendis, podran fer-ho sense una persona desplegada sobre el terreny i retransmetent imatges d’alta qualitat en directe. Els drons ja van servir per controlar els incendis que durant l’estiu passat van fuetejar Califòrnia, però també s’estan utilitzant cada vegada més a Espanya per part dels cossos policials.

Desenvolupament industrial

Més enllà dels casos més espectaculars, el 5G tindrà un impacte revolucionari en l’anomenada indústria 4.0. «Està obrint la porta a una dècada o més d’innovació en el sector industrial», ha explicat Cristiano Amon, president i director executiu de Qualcomm Incorporated, un dels 180 operadors de 45 països de tot el món que està invertint en aquest desenvolupament de la connectivitat. Amon ha avançat que a finals d’aquest any la companyia de xips i microprocessadors llançarà de manera comercial un 5G de 10GB per segon. La seva tecnologia ja ha permès una primera exploració sobre el terreny a Mart de robots espacials.

«És un moment molt estimulant per a les grans telecomunicacions», ha assenyalat Adam Selipsky, que prendrà el càrrec de director executiu d’Amazon Web Services (AWS) en relleu d’Andy Jassy, hereu de Jeff Bezos al capdavant de la multinacional del comerç electrònic. Com a proveïdora de serveis al núvol, AWS funciona com a infraestructura digital per a les xarxes de connectivitat d’empreses com Telefónica o T-Mobile.

Riscos d’atacs cibernètics

Notícies relacionades

No obstant, tota revolució comporta riscos. I és que una digitalització més gran també ha comportat un augment dels atacs cibernètics, que s’han disparat des del 2019. Cada dia es detecten més de 300.000 unitats malicioses per realitzar aquestes agressions virtuals que també amenacen el món físic. Recentment, atacs dirigits van aconseguir segrestar i paralitzar empreses estratègiques a nivell nacional com un dels oleoductes més grans dels Estats Units.

«La mascareta protegeix, però necessitem vacunes. Passa el mateix al món digital, no només necessitem seguretat, sinó immunitat», ha remarcat Eugene Kaspersky, director general de Kaspersky, el proveïdor privat més gran del món en ciberseguretat. Per a això ha proposat desenvolupar sistemes operatius el disseny dels quals garanteixi aquesta seguretat. «Sinó, el mal causat és impredictible. I això amenaça de bloquejar el nostre salt a l’era digital».