FITA TECNOLÒGICA

Vodafone realitza la primera trucada 5G del món entre mòbils a Barcelona

La firma ha desplegat diversos nodes a Barcelona per a proves durant el Mobile World Congress

antena

antena / Alberto Cerezo

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Vodafone España s’ha convertit aquest dimecres en la primera operadora del món a fer una trucada 5G –utilitzant un smartphone deHuawei  compatible que encara no ha sigut llançat al mercat però que es presentarà en el MWC19– a un telèfon amb 4G que ja estan al mercat connectat a la xarxa comercial convencional. La trucada ha sigut realitzada des de Barcelona.

La companyia ha desplegat al voltant de vuit nodes 5G a Barcelona –amb tecnologia de xarxa Huawei– amb motiu del Mobile World Congress 2019, des dels qual es realitzaran diverses demostracions, com per exemple, l’assistència a una operació en directe. La primera, aquest dimecres, ha sigut aprofitar un dels terminals 5G que es presentaran en els pròxims dies per fer videotrucades a mòbils convencionals (com un iPhone XR) a través de WhatsApp i demostrar que la tecnologia ja és usable.

D’aquesta manera, s’ha convertit en la primera operadora del món a connectar a la seva xarxa 5G els primers ‘smartphones’ amb les especificacions de l’estàndard 3GPP NSA (Non Stand Alone), que s’utilitzarà més endavant per al llançament comercial.

Vodafone va aconseguir implementar diversos serveis, entre els quals una videotrucada sobre la xarxa comercial entre Barcelona i Madrid. En les proves en mobilitat es van arribar a velocitats de descàrrega de fins a 1,7 Gbps.

Notícies relacionades

Aquesta fita global confirma el lideratge de Vodafone a nivell mundial en tecnologia mòbil, després d’aconseguir el febrer del 2018 la primera connexió 5G del món entre Castelldefels i MadridCastelldefelsMadrid. En aquella ocasió, la connexió va consistir en una videoconferència entre un PC connectat a una xarxa de prova estàndard  5G i un mòbil 4G.

Vodafone també va ser pionera a arrencar el desplegament d’una xarxa 5G precomercial a Espanya. El juliol del 2018 va instal·lar els primers nodes 5G NSA en zones cèntriques de Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga, Bilbao i València. Aquest desplegament es va iniciar només dies després d’adquirir 90 MHz contigus d’espectre a la banda de 3,7 GHz