Patrocina:

ENTREVISTA

Oliver Azuara: «Estudiar només a l'escola ja no és viable»

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i Mobile World Capital Barcelona descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius que estan construint gràcies als seus coneixements i habilitats una societat millor a través de la tecnologia.

zentauroepp50084629 eco azuara190927181137

zentauroepp50084629 eco azuara190927181137

2
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñán

Oliver Azuara és especialista en Economia de la Divisió de Mercats Laborals del Banc Interamericà de Desenvolupament. Oliver va treballar com a investigador en programes de protecció social i el seu efecte als mercats laborals. Va col·laborar en el disseny d’avaluacions d’impacte de programes d’educació financera i pensions privades. Compta amb diferents treballs sobre la transformació del mercat de treball i l’impacte de la tecnologia en l’ocupació. Col·labora amb Digital Future Society.

¿Els robots em poden treure el lloc de feina?  Hi ha estudis que adverteixen que més del 50% dels llocs de feina a nivell mundial podrien reemplaçar-se per màquines, però és altament probable que se sobreestimi el seu impacte negatiu. Una cosa és el potencial d’automatització i una altra és si té sentit per als empresaris, des d’un punt de vista econòmic, reemplaçar humans en les tasques que estan fent i col·locar al seu lloc un robot.

Si mantinc l’ocupació, ¿continuaré desenvolupant-la en una oficina i amb un horari? És molt probable que durant la pròxima dècada continuïn existint llocs per al treball conjunt, però hi haurà molta més flexibilitat d’horaris i jornades laborals, ja que l’èmfasi estarà posat als productes i serveis finals. Les tecnologies eliminen les barreres d’accés a la feina, la qual cosa pot generar llocs de treball per a persones que requereixen un alt grau de flexibilitat.

«És clau brindar serveis moderns per aprendre des de primerenca edat habilitats transversals

¿Com ha de ser el treballador del segle XXI? S’ha d’adaptar, aprendre a aprendre i actualitzar contínuament els seus coneixements. Estudiar només a l’escola no és una solució viable, ja que la demanda d’habilitats està canviant cada vegada més ràpidament. Formar-se en competències com la capacitat de resoldre problemes i treballar en equip és la base i, al combinar-la amb cursos tècnics, et dona la capacitat d’adaptar-te a un canviant mercat laboral.

Llavors s’haurà de canviar el sistema educatiu... És urgent modernitzar profundament els sistemes d’educació. És clau brindar serveis moderns per aprendre des de primerenca edat habilitats transversals, incentivar els professionals en actiu que continuïn formant-se, i proveir eines per suplir les carències de l’educació.

Notícies relacionades

Aquest nou mercat laboral, molt més canviant, ¿pot oferir seguretat al treballador?

Obligarà a replantejar l’Estat del benestar i la Seguretat Social. Resulta un desafiament important per al finançament de la Seguretat Social tal com va ser concebut. No desapareixerà, però serà necessari trobar alternatives per aconseguir més tributació i pagament de contribucions perquè les noves generacions puguin estar cobertes davant dels riscos tradicionals i nous.