Patrocina:

EXPERT EN INNOVACIÓ

Josep Miquel Piqué Huerta: «Innovar és passar de les idees a les solucions»

EL PERIÓDICO i el Mobile World Capital Barcelona descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius que estan construint una societat millor a través de la tecnologia

jmpique-foto

jmpique-foto

2
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñan

Connectar el món acadèmic i científic amb l’empresarial és un dels eixos centrals de la trajectòria de Josep Miquel Piqué. Enginyer de telecomunicació per La Salle-URL, MBA per la Universitat Ramon Llull i diplomat pel Massachusets Institute of Technology (MIT) i la Universitat de Califòrnia-Berkeley, Piqué és expert en transferència de tecnologia. A més de presidir l’Associació Mundial de Parcs Científics i Tecnològics, Piqué és ambaixador de The Collider, el programa de ‘tech-transfer’ del Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), que connecta emprenedors amb científics perquè les investigacions universitàries es tradueixin en beneficis per la societat. 

¿Què és per a vostè la innovació?

La capacitat de portar les idees a l’acció. El més important és saber identificar les oportunitats que ens dona la tecnologia o les necessitats del mercat i oferir una resposta a una necessitat real de les persones i que tingui un impacte directe en la societat.

¿Què és el que aporta el ‘tech-transfer’ a la societat?

Solucions. Per impactar en la societat, primer hem de prendre consciència dels reptes socials a què ens enfrontem. D’aquesta manera, el procés ciència-tecnologia-empresa podrà resoldre’ls, posant els desafiaments com a palanca d’innovació. Les ciutats tenen desafiaments urbans (aigua, energia, mobilitat...), econòmics (competitivitat, ocupabilitat, sostenibilitat) i socials (educació, sanitat, vivenda...). La societat es beneficiària de la investigació si escoltem les seves necessitats.

¿Com es veu l’ecosistema digital de Barcelona des de fora?

Durant la meva carrera internacional sempre he rebut missatges de persones que m’han transmès voler venir a Barcelona. Aquesta ciutat és inspiradora i ha sabut transmetre un missatge d’atracció al talent internacional. Quan treballava al 22@ cada any rebíem entorn d’unes 300 delegacions de països que venien a inspirar-se en Barcelona. S’inspiraven per traslladar el millor de Barcelona a Istanbul, Lisboa o Rio de Janeiro, entre moltes altres ciutats del món. 

¿S’esperen grans canvis en l’entorn laboral digitalitzat del futur?

Hi haurà grans canvis al mercat laboral. Hi haurà llocs de treball que desapareixeran segur: tot allò que pugui ser predictible i repetible estarà automatitzat. Hem de deixar a les maquines realitzar allò que saben fer i permetre que les persones s’ocupin del que marca la diferència: la creativitat, la innovació i la passió... Perquè, fins on jo sé, les màquines no tenen sentiments.

Notícies relacionades

¿Què ens falta a les persones per perdre la por de la innovació?

El model mental en el qual ens han educat és un model predictiu, en el qual ens formem per fer una cosa i la fem durant els pròxims 20 o 30 anys. Ara, en canvi, ens plantem davant d’un repte: com innovar mitjançant l’experimentació en tots els àmbits de la vida.