INFÀNCIA VULNERABLE

El dret a un estiu millor

Durant les vacances, centenars de nens en risc d'exclusió no tenen recursos per sortir dels seus barris

L'associació Casal dels Infants organitza activitats i colònies per brindar un bon estiu a aquests nois

zentauroepp48411692 casal infants190607154629

zentauroepp48411692 casal infants190607154629

1
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

L’arribada de les vacances d’estiu és el moment de l’any més esperat per a molts. No obstant, hi ha centenars de nens i joves als quals aquest període se’ls fa d’allò més llarg. Són fills de famílies amb pocs recursos, els pares dels quals estan a l’atur o tenen feines precàries. No s’ha d’oblidar que el dret a disfrutar plenament de jocs i recreacions està reconegut en la Declaració dels Drets del Nen. No obstant, hi ha moltes famílies que no tenen la possibilitat d’oferir-los-ho. Per a algunes, el simple fet d’agafar el metro per anar a la platja suposa tot un esforç.

Davant d’aquesta situació actua el Casal dels Infants, una associació creada l’any 1983. La seva actuació, que es duu a terme durant tot l’any, s’intensifica molt durant el període estival, per la qual cosa actualment busquen voluntaris per al casal d’estiu. S’hi organitzen excursions, activitats i, durant el juliol i l’agost, també porten els nois de colònies amb l’objectiu de brindar-los un millor estiu. Els nens i joves amb qui treballen tenen entre 3 i 22 anys i es troben en situació de vulnerabilitat. En total, el casal ajuda 1.600 nens del Raval, la zona del Besòs, Badalona, Salt i Santa Coloma de Gramenet.

Sortir del barri

Rosa Balaguer, directora de l’associació, comenta que els nois van al Casal dels Infants perquè realment volen. De fet, si no fos per ells possiblement no sortirien dels seus barris o de casa seva en els tres mesos de vacances: “Ells tenen unes possibilitats de moure’s i de relacionar-se molt reduïdes. Amb el casal d’estiu, intentem obrir-los el món i que descobreixin que hi ha altres maneres de viure”, diu.

Notícies relacionades

L’estigmatització  dels joves en risc d’exclusió social forma part del seu dia a dia. No obstant, des de l’associació asseguren que durant les activitats es desfan d’aquesta càrrega: “Tenen l’oportunitat de deslliurar-se de les etiquetes que tenen als seus barris. L’estiu és moment de passar-ho bé i de buidar una motxilla amb què carreguen des que neixen”, explica Balaguer.

Per als joves d’a partir de 16 anys, el Casal dels Infants també ofereix la possibilitat d’anar a camps de treball, on fan serveis a la comunitat i també organitzen activitats lúdiques. “Així els joves treballen valors com el respecte i el suport mutu, i al seu torn aprenen a ser més responsables i autònoms”, comenta la directora.