En col·laboració amb

Civisme

L’Ajuntament de Barcelona dedicarà més pressupost i més personal a la neteja de les pintades als carrers

El nou contracte preveu invertir uns 16 milions d’euros en tasques de manteniment del mobiliari públic i incrementar en un 30% el personal

Un treballador del servei de neteja realitza tasques de manteniment del mobiliari públic a Barcelona.

Un treballador del servei de neteja realitza tasques de manteniment del mobiliari públic a Barcelona. / Ajuntament de Barcelona

1
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona reforçarà els recursos dedicats al servei de neteja de pintades, prioritari a la ciutat. El nou contracte es posa en marxa dins el marc del Pla Endreça, i preveu un import de 16 milions i un 30% més de personal, arribant a un total de 36 equips. 

Per optimitzar els resultats i millorar la percepció de la neteja, s’han determinat unes zones en cada districte on la freqüència de neteja de pintades tindrà lloc cada quatre mesos de forma general, amb possibilitat d’efectuar neteges mensual en aquells àmbits on sigui necessari. 

Notícies relacionades

Una de les novetats més destacables del contracte és que, per primera vegada, inclou la neteja de pintades del mobiliari i altres elements com fonts, jardineres, faristols informatius, baranes, aparcaments de bicicletes o les plaques amb el nom del carrer. A més, s’incorpora la neteja de façanes d’edificis patrimonials amb nivell de protecció com a Bé Cultural d’Interès Local, Bé d’Interès Urbanístic o Bé d’Interès Documental.

Es treballarà de forma coordinada amb la Guàrdia Urbana, que tindrà més presència d’efectius a l’espai públic i augmentarà les denúncies, en el marc de l’ordenança de civisme, com a element dissuasiu. L’any 2023 es van imposar un total de 486 denúncies per fer pintades a l’espai públic o altres elements, mentre que l’any 2022 en va haver 327. Això suposa un increment del 48,6%. L’import de les sancions també s’ha incrementat durant l’any 2023 i ha passat de 300 a 500 euros, un 66,6% més, i pot arribar als 600 euros si la infracció es comet pintant una façana patrimonial.