En col·laboració amb

Atenció a dones i infància

Més recursos per combatre la violència masclista a Barcelona

La capital catalana reforça i amplia els serveis i recursos per combatre la desigualtat contra les dones

Més recursos per combatre la violència masclista a Barcelona
4
Es llegeix en minuts

Amb l’objectiu d’arribar a una ciutat lliure de violència masclista, l’any 2019 es va posar en marxa la mesura de govern ‘Sumant aliances: Barcelona lliure de violències masclistes’, un full de ruta amb vigència fins a l’any 2023 que planteja el reforç i l’ampliació dels serveis i recursos per combatre la violència contra les dones. L’últim any, els avenços s’han centrat en els serveis d’atenció a dones i infants, els acords de ciutat, els cossos policials i els protocols per prevenir la violència masclista en l’oci nocturn.

Ampliació del SARA

El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) és un dels recursos municipals clau per acompanyar i recolzar les dones i els menors que viuen situacions de violència masclista. Amb 976 dones ateses (1.600 comptant menors i famílies), l’ampliació del SARA permet desdoblar el servei amb un segon equipament que es preveu que entri en funcionament a principis del 2024. D’aquesta manera, el SARA 1 donarà servei als districtes de Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí, i el SARA 2 se situarà en un nou local de l’Eixample per atendre persones dels sis districtes restants: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia.

A més, també es preveu la creació d’una unitat específica d’atenció a la violència sexual que s’ubicarà al mateix equipament del nou SARA, a l’Eixample, i que permetrà oferir una atenció més efectiva i especialitzada a les persones que pateixin aquest tipus greu de violència.

La mesura de govern per combatre la violència masclista també inclou l’ampliació de les places d’acollida per a les dones i els menors que es troben en situació de violència masclista. Actualment, la ciutat disposa de 300 places d’urgència i llarga estada i l’any que ve se’n sumaran 58 més, ampliables fins a 92 en els pròxims dos anys. Aquest any, fins al mes de setembre, s’han ocupat 349 places d’acollida de dones que han patit violència masclista.

Millores en els PIAM

A més del SARA, els serveis de BCN Antimasclista disposen d’un altre equipament de referència per a dones, el Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAM), que tenen presència en tots els districtes. Ofereix informació i assessorament en matèria laboral i legal, a més d’acompanyament psicològic i activitats específiques per enfortir les xarxes de suport de dones. Amb 2.708 dones ateses durant el 2022 i 8.796 intervencions, el PIAM s’ha consolidat com un servei de gran abast territorial. L’últim any s’han millorat els espais del servei i s’ha desplegat un nou model organitzatiu per potenciar el seu creixement.

Mesures de la Guàrdia Urbana per prevenir i actuar davant la violència masclista

Amb l’objectiu de millorar la detecció i l’actuació davant els casos de violència masclista, l’últim any la Guàrdia Urbana ha posat en marxa noves mesures:

 • Guia d’indicadors de violència masclista per a les patrulles.

 • Procediment operatiu davant les trucades relacionades amb casos de violència masclista.

 • Referent en violència masclista en cada districte, que fa seguiment específic dels casos.

 • Formació especialitzada per als comandaments i selecció de referents de violència masclista en cada districte.

 • Creació d’itineraris segurs amb patrulles de control en quatre zones d’oci nocturn de la ciutat: el Front Marítim, el Poblenou, Paral·lel, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi.

A més, amb la firma d’un nou conveni de col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, els dos cossos policials amplien la coordinació per millorar l’atenció a dones que viuen situacions de violència masclista. Com a novetat, a partir d’ara la Guàrdia Urbana també podrà gestionar denúncies relacionades amb situacions de violència masclista en la parella que fins ara només es podien tramitar als Mossos.

Aliances per a una Barcelona lliure de masclisme

El caràcter estructural de la violència masclista fa necessària la implicació de tots els agents de ciutat amb l’objectiu de combatre-la en tots els àmbits. En els últims anys, Barcelona s’ha dotat de diversos protocols i programes dirigits a col·lectius i sectors clau.

Notícies relacionades

Alguns exemples:

 • El protocol ‘No callem’ per prevenir i actuar davant la violència masclista en espais d’oci nocturn. Després de l’aturada provocada per la pandèmia, el conveni s’acaba de renovar amb 39 sales de música, festivals i equipaments.

 • Punts liles en entorns de festes majors a la ciutat que exerceixen tasques de prevenció i que disposen d’equips especialitzats en l’atenció de casos d’agressions o assetjament que es puguin produir en l’espai públic. Durant el 2022 s’han instal·lat 96 punts que han portat a terme 9.534 actuacions de sensibilització, informació i prevenció.

 • Acord ciutadà per a una Barcelona lliure de violència masclista: actualment, 804 entitats ja formen part d’aquest compromís ciutadà per combatre el masclisme, mitjançant el qual, durant l’any 2022, s’han finançat 54 projectes amb una inversió de 324.440 euros.

 • Xarxa d’Escoles per la Igualtat i la Diversitat: 80 centres s’han adherit a aquesta xarxa que promou l’educació sexual i afectiva d’acord amb els valors d’igualtat, equitat i respecte. Més de 30.000 alumnes d’infantil, primària i secundària han participat en les activitats.

 • Prevenció del sexisme i les violències masclistes a través d’InfoJove: més de 4.700 adolescents i joves han participat en alguna de les activitats de sensibilització que ha organitzat el servei.

 • Esport sense masclisme: l’últim any s’han presentat la guia ‘Esport i gènere’ i el Protocol per a la prevenció, la detecció i l’acció davant la violència sexual en activitats esportives, que té l’objectiu de garantir un esport lliure de masclisme.

Centre de Masculinitats Plural

Des que va obrir l’any 2021, el Centre de Masculinitats Plural reuneix en un sol equipament els serveis dirigits a homes i vinculats a nous models de masculinitat i relacions respectuoses. Amb una programació pròpia i un equip especialitzat, també en la detecció i prevenció de la violència masclista, el centre s’ha consolidat com un espai de referència en l’estratègia per promoure una ciutat lliure de masclisme.