En col·laboració amb

Ruta estiuenca

Deu edificis modernistes de la Dreta de l’Eixample que potser no coneixes

Una ruta autoguiada ideada per l’Ajuntament de Barcelona permet conèixer la història d’algunes joies arquitectòniques que de vegades passen desapercebudes

Deu edificis modernistes de la Dreta de l’Eixample que potser no coneixes
2
Es llegeix en minuts

Gràcies a un nou recorregut per la Dreta de l’Eixample ideat per l’Ajuntament de Barcelona, aquest estiu es poden conèixer una desena d’edificis destacats que no són els més coneguts d’aquest barri on es troben grans exemples de l’arquitectura modernista de la ciutat. L’itinerari es complementa amb materials elaborats per l’Arxiu Municipal del Districte de l’Eixample destinats a la comunitat educativa i al públic en general.

La ruta s’inicia al xamfrà situat entre els carrers de Roger de Llúria i del Consell de Cent, i acaba a l’encreuament dels carrers de València i Bailèn per traslladar-nos a un moment de la història de la ciutat en què aquesta zona de l’Eixample era el lloc de residència de la burgesia amb més renom, com queda reflectit als edificis que van construir grans promotors de l’època.

Els deu edificis notables que es poden descobrir durant un passeig són:

  • Les Cases Cerdà, considerades com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Les trobaràs en un xamfrà de Roger de Llúria amb Consell de Cent.

  • El passatge de Permanyer.

  • La seu d’‘El Noticiero Universal’, al carrer de Roger de Llúria, 35.

  • El Forn Sarret, al carrer de Girona, 73.

  • La Casa Isabel Pomar, al carrer de Girona, 86.

  • La Casa Manuel Llopis, al carrer de Bailèn, 113.

  • El Conservatori Municipal de Música, al carrer del Bruc, 112.

  • La seu del Districte de l’Eixample, al carrer d’Aragó, 328.

  • El Mercat de la Concepció, al carrer d’Aragó, 317.

Un recorregut per a totes les edats

L’itinerari està especialment dissenyat per al públic escolar d’educació primària i secundària, però també s’adreça al públic en general i es pot fer autoguiat. Els materials inclouen una explicació de l’itinerari, quaderns per a l’alumnat de primària i secundària, guions per als docents (primària i secundària), i un mapa amb el dibuix del recorregut i l’explicació de cadascun dels edificis.

Tots els materials han sigut pensats per ser treballats prèviament a l’aula, però també amb l’objectiu que l’alumnat pugui completar els quaderns mentre realitza l’itinerari al carrer. Per aquesta raó s’han inclòs codis QR que permeten consultar tota la informació dels edificis i que són necessaris per resoldre les activitats proposades per als diferents nivells educatius. Si bé els materials estan pensats per poder fer la visita autoguiada, amb petició prèvia s’organitzen i es concerten visites per a grups, escoles o entitats.

Notícies relacionades

Aquest itinerari per la Dreta de l’Eixample és només un dels diferents recorreguts que proposa l’Arxiu Municipal de Barcelona per recórrer i conèixer la història i els vestigis arquitectònics més importants d’alguns dels barris de la ciutat.

Els materials per seguir aquesta ruta es poden descarregar en aquest enllaç.