En col·laboració amb

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Neix MES Barcelona, el nou pla de transformació energètica

MES Barcelona és un nou instrument financer que pretén potenciar la generació energètica a la ciutat a partir de la iniciativa privada, amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis de la ciutat

La inversió pública inicial serà de fins a 50 milions d’euros i permetrà atraure finançament del sector privat per asconseguir, com a mínim, 166 milions d’euros

Neix MES Barcelona, el nou pla de transformació energètica
2
Es llegeix en minuts

Transformació energètica. Aquest és un dels punts clau de l’Agenda 2030, l’ambiciós pla d’acció per a les persones, el planeta, la prosperitat i el treball conjunt. Per consolidar el compromís municipal amb aquesta transformació s’ha creat el Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (MES Barcelona), que ja ha traspassat fronteres. Les Nacions Unides han reconegut MES Barcelona com la col·laboració publico-privada més sostenible d’un total de 70 models que optaven a aquest mèrit.

MES Barcelona és un instrument per acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat amb inversors privats. Concretament, s’invertiran 50 milions d’euros del pressupost municipal per impulsar l’energia renovable i atraure fons privats i destinar conjuntament, com a mínim, 166 milions d’euros a projectes de rehabilitació energètica i d’instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Es preveu un efecte multiplicador de l’impacte de la inversió municipal i del nombre de projectes que es fan a la ciutat, així com l’increment en un 66% de la generació renovable local actual. La iniciativa és fruit de l’acord del Govern municipal, ERC i J×Cat.

¿T’interessa?

Els propietaris interessats es poden registrar en la nova web de MES Barcelona, perquè les empreses energètiques inversores estudiïn la viabilitat del projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques o de rehabilitació energètica del seu edifici.

¿Què s’aconseguirà?

El mecanisme busca potenciar la generació energètica a la ciutat a partir de la iniciativa privada i s’enfoca a grans i petits espais, tant en espais com en cobertes de naus industrials o logístiques, i també en agrupacions de projectes més petits, que, sumats, puguin fer el conjunt de la inversió manejable alhora que escalable.

Una oportunitat per a la ciutat

Notícies relacionades

MES Barcelona és una oportunitat per atraure cap a la ciutat l’interès d’operadors energètics i fons especialitzats en l’impuls de renovables, i de fer-ho amb un model d’inversió que sigui atractiu per a la ciutadania, que no ha d’aportar-hi recursos. Aquesta eina permet generar activitat econòmica millorant la situació d’envelliment del parc de vivendes i la baixa eficiència energètica dels edificis de la ciutat, i aprofitant el potencial i l’oportunitat que suposa instal·lar equips de generació d’energia als terrats.

Selecció d’inversors

Finalment, a l’hora de seleccionar i homologar inversors, l’ajuntament exigirà que es focalitzin en inversions en fotovoltaica o rehabilitació energètica, en què el model de negoci no requereixi un cofinançament per part dels propietaris dels edificis. Els inversors assumiran el 100% de la inversió i la recuperaran gràcies als estalvis energètics generats per les operacions finançades, seguint el model ESCO.