En col·laboració amb

NATURALESA

Parc de Diagonal Mar: nou refugi de biodiversitat

Acull un refugi de la biodiversitat i s’afegeix als cinc que hi ha a la ciutat

Es converteix així en un espai verd amb una vegetació naturalitzada, amb més diversitat i més abundància que afavoreix la presència de fauna amb l’objectiu de protegir-la

Parc de Diagonal Mar: nou refugi de biodiversitat
Es llegeix en minuts

Aquest gran parc del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou és un espai creat específicament per potenciar la presència de plantes amb flors i fruits. Esdevé, doncs, un espai de refugi, alimentació i nidificació d’aus i altres animals diversos com papallones i altres insectes pol·linitzadors, rèptils i petits mamífers.

Al parc abunden espècies vegetals, com el lliri groc i el jonc petit, a més d’altres plantes flotants, com el nenúfar blanc. També hi ha altres espècies al terra, com l’àlber i el pollancre; espècies d’arbustos, com el gallet i el taramiu; i plantes pròpies d’ambients humits, com el jonc.

Aquesta riquesa animal i vegetal converteix el parc en un refugi important dins de la ciutat. A més, el parc compta amb estructures i hàbitats per afavorir la presència de fauna, com un refugi d’abelles, menjadores per a ocells, caixes niu i rampes a la zona del llac.

Un dels parcs amb més espècies d’aus de Barcelona

Concretament s’han detectat 150 espècies diferents d’aus. Són ocells que es posen al parc a descansar durant els viatges migratoris, que es reprodueixen en aquest espai o que hi hibernen, com la mosquitera comuna, el rossinyol bastard, la gavina corsa i la gavina capnegra.

També hi habiten ocells aquàtics sedentaris com l’esplugabous, el bernat pescaire i el martinet blanc. Així mateix trobem exemplars d’oca vulgar, ànec reial i polla d’aigua. D’altra banda, el parc compta amb un estany temporal que, gràcies a la naturalització, acull insectes invertebrats.

Els gossos continuen tenint el seu espai al parc

Les zones que acullen un refugi de biodiversitat són d’especial protecció. Per tant, hi ha una cura especial per part de tota la ciutadania per preservar les espècies vegetals i animals que exerceixen una funció única a la ciutat i, especialment, en l’època de reproducció d’aquestes espècies.

A partir del 19 d’abril, els gossos no podran accedir a les zones delimitades amb tancament, però podran continuar utilitzant les zones que no inclouen pròpiament el refugi de biodiversitat així com l’àrea de gossos que hi ha a l’interior, de 1.000 m².

De la superfície total del Parc de Diagonal Mar, 134.331 m², un 56,8% és l’àrea protegida, sense accés per a gossos, i a la resta del parc, el 42,23%, els gossos poden passejar relacionats, tal com queda establert en l’ordenança municipal.

Per informar dels nous usos del parc, l’Ajuntament instal·larà material informatiu perquè la ciutadania pugui conèixer les característiques del refugi de biodiversitat i la importància de seguir unes normes específiques, com per exemple no donar menjar als animals del parc ni alliberar-hi espècies animals com tortugues o peixos. A més, ha desplegat informadors i informadores en horari de matí i de tarda que seran al parc els pròxims dies per reforçar la informació a la ciutadania en general i als responsables de gossos que passegen a la zona.

Actualment, Barcelona compta amb més de 100 àrees per a gossos, gairebé la meitat de les quals són àrees d’esbarjo d’unes dimensions mitjanes, que oscil·len entre els 300 i els 400 m².

El paper dels refugis de biodiversitat

Els refugis de biodiversitat són eines molt importants en entorns urbans, especialment en ciutats denses com Barcelona, i es converteixen en zones imprescindibles per reconèixer i vetllar pels valors de la flora i la fauna a la ciutat.

Notícies relacionades

Concretament, un refugi de biodiversitat és un espai de creació humana que potencia la presència de plantes amb flors i fruits. És un espai de refugi, alimentació i nidificació d’animals com papallones i altres insectes pol·linitzadors, rèptils, aus i mamífers.

A Barcelona n’hi ha cinc: a Ca l’Alier, a la plaça de les Glòries, al parc de Joan Miró, als jardins de Valent Petit i als jardins dels Doctor Pla i Armengol. Ara, s’hi suma un nou espai: el parc de Diagonal Mar, el qual destaca per la seva riquesa animal i vegetal.