NOVES MIRADES EDUCATIVES

El model d'EBM s'actualitza

La revisió del model s'ha realitzat amb professionals, especialistes del sector i famílies

El document permet conèixer millor la realitat educativa de les escoles bressol municipals

jcarbo47134601 aurora fradera190226141054

jcarbo47134601 aurora fradera190226141054 / MARTI FRADERA

4
Es llegeix en minuts
M.Ruiz

El Sancho juga amb un cotxe de fusta i ronda al costat de la seva mare, la Carla, que observa els seus moviments asseguda a terra, descalça. Conversa distesament amb l’Anna, que també observa el seu fill Luca assegut amb un dinosaure de joguina a les seves mans. Totes dues es troben en el nou espai familiar socioeducatiu situat a l’Escola Bressol Municipal Aurora, que s’ha posat en marxa aquest curs. “Gràcies a aquest context podem estar en contacte amb altres famílies i crear un teixit del qual aprenem mútuament”, explica l’Anna, que ja va portar la seva filla gran a aquest tipus de servei.

Aquest és un dels contextos que ofereixen les Escoles Bressol Municipals (EBM) i els Espais familiars. Des del’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (Ajuntament de Barcelona), en col·laboració amb professionals que treballen en aquests centres educatius, s’ha treballat per actualitzar i revisar ‘El model de les escoles bressol municipales de Barcelona’,elaborat l’any 2005, amb l’objectiu, entre altres coses, de crear un nou document de referència adaptat a la realitat actual, tant dels nens i nenes com de les seves famílies, conservant aspectes que s’han demostrat vigents i importants en aquesta etapa educativa fins als tres anys d’edat i també incorporant-hi diferents iniciatives. Des del gener del 2019, ‘El model educatiu de les escoles bressol de Barcelona”, fruit d’un treball desenvolupat durant els últims cursos entre diferents professionals és el nou marc de referència de les escoles bressol municipals de Barcelona.

“La revisió del model educatiu ha sigut fruit d’un treball dut a terme amb la participació de professionals de les escoles bressol i espais familiars, juntament amb diferents representants del sector especialitzat en educació infantil i famílies”, especifica Imma Bargalló, tècnica del Servei d’Escoles Bressol de l’IMEB i referent de les tres EBM situades al barri del Raval, al districte de Ciutat Vella.

Aquest procés de revisió i actualització es va iniciar en el marc del debat participatiu ‘Impulsem Educació i Petita Infància’, on es va parlar de noves necessitats i nous models d’atenció amb professionals vinculats a la infància de 0 a 6 anys dels àmbits educatiu, social i de la salut, i amb famílies.

Per iniciar aquest procés, des del Servei d’Educació Infantil de l’IMEB es va elaborar un pla de treball que es va fer arribar a totes les escoles perquè, en les trobades d’equip, es destinés un temps de revisió i debat conjunt del document. Les tècniques referents del Servei de Bressol de l’IMEB van participar en cada una de les reunions d’equip amb les 98 escoles bressol existents en el moment d’iniciar-se aquest procés (en aquest moment hi ha 101 EBM), per fer un traspàs i recollir la feina feta per tot l’equip d’educadores i educadors, de cadascuna de les escoles.

Entre altres coses, durant el procés, es va decidir dur a terme una activitat formativa durant el setembre del 2018, destinada a educadores i educadors d’escoles bressol i espais familiars municipals de Barcelona, famílies i ciutadania que treballa per a la petita infància.

Eixos temàtics

“Els espais familiars, per la seva pròpia definició, comporten un acompanyament i apoderament de les famílies en la seva responsabilitat com a mares i pares. L’escola també té aquesta funció molt clara. Les mares i els pares se senten recolzats en la criança”, argumenta Bargalló.

“Venir aquí et permet sentir-te acompanyada, escoltada, alhora que puc veure que el meu fill disfruta de l’espai, és tranquil, cuidat”, comenta concretament la Carla, sobre el nou Espai Familiar Socioeducatiu Aurora. El seu testimoni recull un dels punts clau que es van revisar en el nou model educatiu de les EBM. La relació entre família i escola, el paper de l’adult i els materials i l’espai van ser els tres eixos temàtics al voltant dels quals es van organitzar les jornades formatives impulsades. Les conclusions del debat són resultat dels criteris que teixeixen les EBM i els espais familiars de Barcelona, com ara serveis educatius inclusius i acollidors que afavoreixin la convivència entre tots els protagonistes, principalment els nens i les nenes i les seves famílies, i les educadores i educadors d’aquests centres educatius municipals.

Notícies relacionades

“El model educatiu de les escoles bressol municipals de Barcelona” està pensat en clau de continuïtat sobre la feina ben feta fins ara, de reflexió, de canvi i millora permanent. Un model transmissor de coneixement, del coneixement acumulat per part de cada professional de les escoles bressol, que possibilita als equips educatius avançar des del concepte d’un nen i una nena amb uns drets i unes oportunitats que s’han de garantir en el present.

Nous centres

Aquest curs, a més de l’Escola Bressol Municipal Aurora, s’han posat en marxa dos centres educatius municipals més de 0 a 3 anys: l’EBM Leonor Serrano i l’EBM La Morera. Aquestes noves escoles ofereixen la possibilitat d’aplicar des d’un inici les propostes i conclusions que s’han treballat i vist reflectides en el procés de revisió del model educatiu actual d’EBM i també ofereixen un espai de possibilitats per crear nous projectes que s’adaptin als nens i les nenes,  a les necessitats de les famílies i també a  les dels mateixos centres. És el cas de l’EBM Aurora, en la qual es duu a terme un projecte pilot de diversificació horària que dona més flexibilitat a les famílies per conciliar la vida laboral i familiar, alhora que s’amplia i revisa el concepte d’espai familiar des d’una mirada socioeducativa.

Elisa Palau, directora de l’Escola Bressol Municipal Aurora: “El vincle amb les famílies és el més valuós”

Els espais són amplis, lluminosos. Expressen calidesa i acompanyament, qualitats que també volem oferir a les famílies.