En col·laboració amb

Transport públic

Millora en el servei de metro i autobusos

Les línies L-1, L-3, L-4 i L-5 de metro es reforçaran a partir del 2019. S'adquiriran 12 trens que permetran millorar els intervals de temps i guanyar capacitat

La modernització de la flota d'autobusos avança amb la incorporació de 76 vehicles menys contaminants i més confortables

metro-barcelona

metro-barcelona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els transports públics de Barcelona milloraran aquest any i els pròxims en dos fronts: més trens al metro i millora de l'interval de temps i modernització de la flota d'autobusos.

L'any 2017 es van batre a la ciutat els rècords d'utilització de tot el sistema de transport públic, i per als tres anys vinents s'estima que el nombre d'usuaris de metro augmenti un 15% més.

Amb aquesta previsió, l'objectiu és que el 2020 circulin simultàniament 144 trens, 17 més dels que hi ha actualment i 24 més respecte al gener del 2017. Entre aquests trens hi ha els que TMB incorporarà progressivament l'any que ve: quatre per a la línia L-1, quatre més per a la línia L-5, dos per a la línia L-3 i dos més per a la línia L-4.

Els trens pertanyen a les sèries 6000 i 5000 de CAF, i a la sèrie 9000 d'Alstom, i estan valorats en 92 milions d'euros. L'adquisició es farà mitjançant un contracte d'arrendament financer.

L'augment de la flota de trens incrementarà la capacitat de la xarxa en un 20% i millorarà els intervals de temps en hora punta. En concret, la freqüència de pas se situaria per sota dels 3 minuts en les línies L-1, L-3 i L-5, i per sota dels 3 minuts i mig en les línies L-2 i L-4.

Millora de la flota d'autobusos

A part d'aquesta, una altra actuació és la reconversió energètica progressiva del servei d'autobusos com a part del compromís municipal per a la lluita contra el canvi climàtic, que s'aplica a mesura que es renova la flota.

Entre el gener i el març, s'han incorporat 62 cotxes híbrids de propulsió electrotèrmica que substitueixen autobusos dièsel i que estalvien 7.600 litres de gasoil per unitat i any. En total, el 25% del servei urbà, 269 autobusos, ja es cobreix amb vehicles híbrids.

D'aquests autobusos, 54 donaran servei a les línies urbanes i vuit al parc del Bus Turístic, que per primera vegada disposarà de vehicles sostenibles. A més, també s'han incorporat 14 autobusos de gas natural comprimit. En total, Transports Metropolitans de Barcelona ha fet una inversió de 32,5 milions d'euros.

La modernització de la flota d'autobusos també incorpora millores en l'accessibilitat, amb quatre portes per agilitzar les parades, polsadors de porta intel·ligents i per a persones amb discapacitat visual, terra antilliscant o rampa retràctil, i indicadors laterals lluminosos del nom de línia. El servei també guanya en comoditat amb espais més confortables, connectors d'USB i aire condicionat.

Notícies relacionades

La renovació de la flota d'autobusos continuarà els mesos vinents amb l'objectiu d'incorporar un total de 253 vehicles nous entre el 2018 i el 2019, el 23% del total. D'aquests autobusos, 66 serviran per ampliar el servei i cobrir l'augment de demanda de transport públic.

La incorporació de vehicles sostenibles al servei d'autobús haurà reduït, entre el 2017 i el 2020, 27.000 tones de diòxid de carboni.