En col·laboració amb

El pla de xoc de vivendes d'ús turístic ordena el tancament de 615 pisos il·legals

L'objectiu de totes les mesures és evitar que l'oferta submergida arreli a la ciutat i que s'expulsin els veïns dels barris més afectats

pisos-turisticos-ilegales

pisos-turisticos-ilegales

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El nou pla de xoc que el Govern municipal ha posat en marxa aquest estiu per combatre l'oferta il·legal de vivendes d'ús turístic (‘Habitatge d’Ús Turístic’, HUT) segueix donant fruits.

L'equip de govern ha fet balanç dels resultats obtinguts en els dos primers mesos de funcionament del pla en un informe que recull, entre altres punts, les ordres de cessament emeses a 615 pisos il·legals durant juliol i agost, o els 1.290 expedients oberts arran de la tasca inspectora.

Segons han explicat la tinent d'alcaldia d'EcologiaUrbanisme i MobilitatJanet Sanz, i la regidora de Ciutat VellaGala Pin: “L'objectiu és minimitzar aquesta oferta submergida i evitar que s'imposi i arreli a la ciutat, ja que és econòmicament insostenible i irrespectuosa amb la legislació vigent i genera l'expulsió de veïns dels barris més afectats”.

Pel que fa a les dades, els han qualificat com a positius, i han destacat: “Justifiquen la necessitat de disposar d'un ventall d'eines efectives per actuar amb la màxima contundència contra aquesta problemàtica i poder fer compatible l'activitat turística amb un model urbà sostenible”.

RECERQUES PER INTERNET I VISUALITZACIONS AL CARRER

Una de les novetats del pla és l'equip de vint persones que s'encarrega de comprovar in situ si s'està portant a terme activitat il·legal en pisos turístics concrets, i d'entrevistar turistes i veïns per obtenir adreces de possibles pisos que operen sense llicència.

En aquests dos mesos, s'han efectuat 1.222 recerques a internet d'anuncis de pisos turístics sense el número de llicència i, arran d'això, s'han fet 1.045 visualitzacions a peu de carrer que han permès identificar 766 HUT il·legals.

L'Ajuntament ja ha dictat les ordres de cessament i expedients sancionadors de 30.000 euros per operar sense permisos a 418 d'aquests pisos, i, quant a la resta, s'estan finalitzant les comprovacions administratives corresponents per poder obrir l'expedient.

Per una altra part, la nova web municipal en què es pot consultar si una vivenda d'ús turístic és o no legal ha rebut 825 denúncies.

DETECTADES 32 PENSIONS SENSE LLICÈNCIA

En l'àmbit de la inspecció, l'Ajuntament no només treballa per detectar l'oferta il·legal d'HUT, sinó que també actua amb altres tipus d'allotjaments turístics irregulars que es publiciten a través d'internet.

Notícies relacionades

En aquest sentit, s'han detectat un total de 32 allotjaments que operen com a pensió sense disposar de la llicència pertinent.

Pròximament, tots aquests establiments rebran els procediments disciplinaris corresponents –ordre de cessament de l'activitat i expedients sancionadors.