Tecnologia sostenible

La UE exigirà que les bateries de telèfons i ordinadors siguin extraïbles i reciclables

La mesura s’aplicarà a partir del 2027 i afectarà tota mena de dispositius i vehicles

La UE exigirà que les bateries de telèfons i ordinadors siguin extraïbles i reciclables
2
Es llegeix en minuts

El Consell de la Unió Europea va adoptar aquest dilluns un nou reglament per reforçar les normes de sostenibilitat perquè les piles i bateries tinguin un cicle de vida més circular, amb objectius de reciclatge i l’obligació que a finals del 2027 els dispositius d’emmagatzematge siguin extraïbles i reemplaçables.

«Al final de la seva vida útil, les bateries contenen molts recursos valuosos i hem de poder reutilitzar aquestes matèries primeres crítiques en lloc de dependre de tercers països per als subministraments», va declarar en un comunicat la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, el país de la qual té la presidència rotatòria del Consell.

La també vicepresidenta espanyola va afegir que «les noves normes promouran la competitivitat de la indústria europea i garantiran que les bateries noves siguin sostenibles i contribueixin a la transició ecològica».

El reglament, pactat entre el Parlament i el Consell, s’aplicarà a totes les bateries, inclosos tots els residus de bateries portàtils, bateries de vehicles elèctrics, bateries industrials, bateries d’arrencada i també les empleades en vehicles i maquinària, així com les utilitzades per a mitjans lleugers de transport, com ara bicicletes elèctriques o ciclomotors.

La normativa pretén fomentar la circularitat d’aquests dispositius, i per això estableix «requisits per al final de la vida útil, inclosos objectius i obligacions de recol·lecció, objectius per a la recuperació de materials i responsabilitat estesa del productor», va afegir el Consell.

En concret, els productors hauran de recollir el 63% dels residus de piles portàtils el 2027 i elevar aquest llindar fins al 73% a finals del 2030.

A més, fixa l’objectiu de recuperació de liti a partir dels residus de piles i bateries en un 50% per a finals del 2027, i en un 80% per a finals del 2031, si bé es podran modificar en funció del mercat, dels avenços tecnològics i de la disponibilitat d’aquest material.

També introdueix nivells mínims obligatoris de contingut reciclat per a les bateries industrials en funció de cada mineral, amb un 16% per al cobalt, un 85% per al plom i un 6% per al liti i el níquel, entre altres punts.

«Extraïbles i substituïbles»

A finals del 2027, les piles o bateries portàtils incorporades als aparells hauran de ser «extraïbles i substituïbles per l’usuari final», i es deixa un temps de marge als operadors perquè adaptin els dissenys. D’altra banda, les bateries per a mitjans de transport lleugers hauran de poder ser substituïdes per un professional.

Els dispositius hauran de mostrar, a partir del 2026, un etiquetatge amb la informació rellevant sobre els components i el contingut reciclat i mostrar-ho a través d’un codi QR des del 2027.

Notícies relacionades

.......

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es

Temes:

Reciclatge