Crisi climàtica
L’augment de temperatures de Groenlàndia exposa el món a un augment més gran del nivell del mar
Un estudi de la revista ‘Nature’ conclou que els termòmetres grenlandesos registren ara les temperatures més altes de l’últim mil·lenni

Mai havia fet tanta calor com ara a Groenlàndia. En els últims vint anys, els termòmetres de l’extrem nord del planeta han registrat temperatures més altes que en l’últim mil·lenni. Segons alerta un estudi publicat aquest mateix dimecres a la revista científica ‘Nature’, l’escalfament global s’està accelerant a un ritme alarmant en aquesta regió del globus. I si segueix així, el desglaç d’aquest ecosistema podria accelerar altres catastròfiques conseqüències de la crisi climàtica en altres zones del món, com, per exemple, un augment més gran del nivell del mar.
Les dades parlen per si soles. Fa anys que les estacions meteorològiques al llarg de la costa grenlandesa observen aquest augment de les temperatures a Groenlàndia. Aquest estiu, sense anar més lluny, els termòmetres van registrar temperatures fins a 10 graus per sobre de l’habitual. Aquesta onada de calor sense precedents va desencadenar, al seu torn, un episodi de «desglaç massiu» a la capa de gel àrtic. Però això no és tot. Més enllà d’aquest episodi excepcional, la capa de gel grenlandès fa dècades que es troba en una situació crítica.
Evolució de les temperatures
Una anàlisi liderada per l’Institut Alfred Wegener de Bremerhaven (Alemanya) ha aconseguit reconstruir l’evolució de les temperatures grenlandeses en els últims mil anys. La investigació, basada en l’estudi de diverses mostres de gel recollides a l’illa, ha arribat a la conclusió que l’escalfament a la regió s’ha accelerat en les últimes dècades. És més. Les temperatures registrades entre els anys 2001 i 2011 a la regió van ser les més altes en almenys un mil·lenni.
«Aquestes dades mostren que l’escalfament observat en l’última difereix clarament de les variacions naturals dels últims 1.000», explica la glaciòloga Maria Hörhold, autora principal d’aquest estudi. «Esperàvem observar l’avanç de l’escalfament global a la regió, però no fins aquest punt», afegeix la científica de l’Institut Alfred Wegener.
Augment del nivell del mar
Notícies relacionadesSegons expliquen els experts, la capa de gel de Groenlàndia juga un paper fonamental en el sistema climàtic global. Aquesta regió gelada del món emmagatzema, en forma de gel, tres milions de quilòmetres cúbics d’aigua. L’avanç de l’escalfament global no només amenaça de fondre aquesta regió sinó que, si passés, també podria accelerar l’augment del nivell del mar. En aquests moments s’estima que, en cas de continuar així, el desglaç grenlandès podria augmentar el nivell del mar a gairebé mig metre per a finals de segle.
Un estudi anterior, també publicat a la revista ‘Nature’, concloïa que Groenlàndia perd gel set vegades més ràpid que en la dècada de 1990. En cas de continuar així, segons alerta el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), aquest fenomen augmentaria el risc d’inundacions a les regions costaneres de tot el globus. Això posaria en risc uns 360 milions de persones.
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- El jutge va repescar un nom
- Operació de la Guàrdia Civil Desmantellada una xarxa de ciberestafes a tot Espanya que dirigia un estudiant de 19 anys des de Terrassa
- Polèmica decisió al regne unit Cop del Tribunal Suprem britànic a les dones trans
- Apunt Equip pet...¡¿Com?!
- Delinqüència digital Creixen les «estafes híbrides»: l’engany que combina el món virtual i el físic
- Tipus d’interès L’eurozona es blinda: el BCE abaixa tipus al 2,25% en resposta a l’ofensiva de Trump
- Conflicte laboral PortAventura suspèn la venda d’entrades per a aquest dissabte per la vaga de treballadors
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho