Anàlisi de l’IPCC
El debat sobre els combustibles fòssils retarda el gran informe sobre solucions climàtiques
Científics i governs debaten a contrarellotge l’aprovació de l’última anàlisi del Panel Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC)
El redactat final del text, que s’havia de presentar aquest dilluns, no ha aconseguit sumar el consens dels països
Tot estava preparat perquè aquest dilluns, després d’anys de treball i mesos de negociació, es publiqués el tercer i últim informe del Panel Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC); una anàlisi científica i tècnica centrada en les mesures necessàries per frenar la catàstrofe climàtica. Però aquest cap de setmana, en el procés final de revisió del text en què tots els països han d’aprovar línia per línia el contingut de l’informe, la polèmica sobre el final dels combustibles fòssils ha bloquejat l’aprovació del document. Segons ha pogut saber aquest diari, el debat s’ha encallat per una qüestió de vocabulari. Perquè, tot i que el dictamen científic sobre el final del petroli, el gas i el carbó és contundent, els països no han aconseguit arribar a un consens sobre les paraules exactes per expressar aquesta premissa.
No és la primera vegada que la disputa sobre el futur dels combustibles fòssils entorpeix la firma d’un acord climàtic. En l’última Cimera del Clima de Glasgow (COP26), sense anar més lluny, les negociacions també es van encallar en aquesta polèmica. Per primer cop en la història d’aquesta trobada, els països van acordar incloure un missatge sobre la necessitat de reduir el consum de carbó, petroli i gas en les pròximes dècades. Però després de dues setmanes de debat tens, el missatge es va acabar diluint per la pressió dels principals productors de carbó del globus. L’Índia i la Xina, per exemple, es van negar a firmar un acord en què es reclamava el final definitiu d’aquestes fonts d’energia i van demanar canviar el text perquè el pacte fos ‘reduir-ne’ i no ‘eliminar-ne’ l’ús. El seu argument, no exempt de polèmica, era que no tots els països han tingut el mateix desenvolupament històric i que, per tant, és injust reclamar el final definitiu dels combustibles fòssils a tots els països per igual.
No està clar si l’aprovació de l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) s’ha estancat en aquests termes però, de moment, tots els rumors apunten que sí. Segons informa el diari britànic ‘The Guardian’, en aquests moments el debat entre científics i governs té a veure, per exemple, amb el text que assenyala l’eliminació gradual dels subsidis als combustibles fòssils. O amb el redactat sobre el paper que podrien jugar, en el futur, l’ús de tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni (una cosa per la qual han apostat molts països però que, ara com ara, continua sense tenir un suport científic clar).
Notícies relacionadesL’agència ‘France24’ argumenta, a partir de fonts pròximes a les negociacions, que el debat s’ha estancat en temes de finançament. En concret, en els fons que s’haurien de destinar perquè els països en vies de desenvolupament facin front a l’impacte de la crisi climàtica. Des de l’altra punta del globus, el mitjà indi ‘The Hindu’, també assenyala que els països en vies de desenvolupament han reclamat que l’informe reconegui que les retallades en les emissions de gasos d’efecte hivernacle han de ser proporcionals a la contribució històrica de cada país (el que implicaria, de facto, que els països del sud global haurien de retallar significativament menys que els estats rics, responsables de fins al 75% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle).
Publicació incerta
Encara no està clar quan es publicarà aquest informe. En teoria, segons s’havia avançat des de l’organització, el text havia d’aconseguir el vistiplau definitiu al llarg del cap de setmana i, posteriorment, s’havia d’entregar (sota embargament) als periodistes i mitjans de comunicació acreditats perquè poguessin analitzar i desglossar la informació. També s’havia previst la celebració de diverses rodes de premsa amb experts per comentar les conclusions d’aquesta anàlisi. Però arribats a diumenge a la nit, gairebé dos dies després de la data prevista d’aprovació del text, l’organització afirma que les negociacions segueixen en marxa. Tot apunta, doncs, que la presentació oficial de l’informe (prevista per aquest dilluns a les 11.00, hora peninsular espanyola) també s’ajornarà.
- Polèmica servida ‘First class’: ¿qui són els ‘pijos’ de Barcelona de l’addictiu ‘reality’ de Netflix?
- BBF L’organitzador del Barcelona Beach Festival anuncia una querella contra l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs
- El 37% la pateixen La infecció que afecta moltes dones a l’estiu: així pots prevenir-la
- L’assessor mèdic de Biden L’antiviral Paxlovid: útil malgrat el rebot de la covid que va patir el doctor Fauci
- Previstes unes 30.000 entrades El BCN Beach Festival, en l’aire: Sant Adrià denega la llicència i la Generalitat insinua que se celebri
- Una jove pateix una violació grupal en ple carrer al centre de València
- El superaliment per als sopars amb menys de 30 calories amb què et pots aprimar
- Al juny Detingut un jove i denunciada una menor per provocar incendis al Garraf
- Guerra a Ucraïna Entrevista | Catherine Belton: El Kremlin va evadir «centenars de milions de dòlars» per a operacions d’ingerència
- Presumpta corrupció Els comuns pressionen ERC per exigir junts la dimissió de Laura Borràs