101 dies

Les autoritats donen per finalitzada l’erupció del volcà de La Palma

«El final de l’erupció no implicarà ni el final de l’emergència ni tampoc del perill», han assenyalat els científics

Les autoritats donen per finalitzada l’erupció del volcà de La Palma
3
Es llegeix en minuts

Les autoritats donen per finalitzada l’erupció del volcà de La Palma després de deu dies d’activitat.

S’han complert 101 dies des que es va activar l’alerta volcànica, 95 des del començament de l’erupció i deu des que els científics del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per risc volcànic a les Canàries (Pevolca), després de verificar la falta de senyals, van establir un termini de deu dies de calma per declarar extingida aquesta erupció.

Per la seva banda, el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, va apuntar que hi continua havent zones «molt calentes» a poca profunditat de la «crosta» de les colades, donat que les càmeres tèrmiques han registrat alguns punts en els quals s’han arribat a temperatures superiors a 180 ºC.

Tot i que, el final de l’erupció no implicarà ni el final de l’emergència ni tampoc del perill, com va indicar la directora de l’Observatori Geofísic Central de l’Institut Geogràfic

L’emissió visible de gasos volcànics continua sent puntual i esporàdica, i es concentra a la zona dels centres eruptius i en els túnels dels tubs volcànics. A les parets dels cràters del con principal i secundari es produeixen continus petits ensorraments a favor de falles i fissures existents.

El tremor està a nivell del soroll de fons. La sismicitat, que és de baixa magnitud, està en nivells molt baixos a totes les profunditats. Malgrat el nivell de sismicitat actual, no es descarta l’ocurrència de sismes sentits. Respecte a deformacions, sense tendència a totes les estacions de la xarxa, després de revertir totalment la deformació a l’estació de Jedey (LP03).

L’emissió de diòxid de sofre (SO2a l’atmosfera per l’actual procés eruptiu a Cumbre Vieja va ser baixa durant el dia d’ahir. Les taxes d’emissió baixa i molt baixa no estan relacionades amb ascens magma, sinó amb un procés de solidificació del magma superficial existent als conductes del centre eruptiu.

En el cas de les emanacions no visibles de gasos volcànics, l’emissió difusa de diòxid de carboni (CO2), associada als 220 km2 del sistema volcànic de Cumbre Vieja, continua reflectint una emissió superior al valor mitjà dels nivells de fons (B) i durant el dia d’ahir aquesta emissió difusa va ser 7,3 vegades la mitjana dels nivells de fons (7,3 x B).

Durant el dia d’ahir la qualitat de l’aire deguda al diòxid de sofre (SO2, contaminant associat al procés eruptiu, va continuar en nivells bons a totes les estacions i per desè dia consecutiu no s’han registrat superacions dels valors límit horaris ni diaris a cap estació. Durant la matinada i matí d’avui es mantenen els nivells bons de qualitat de l’aire en totes les estacions.

Notícies relacionades

Respecte a les partícules menors de 10 micres (PM10), el dia d’ahir es van mantenir els nivells bons a totes les estacions, i no es va superar el valor límit diari (establert en 50 micrograms/m3) en cap d’aquestes per setè dia consecutiu. Durant el matí d’avui es mantenen els valors entre bons i raonablement bons a totes les estacions de la xarxa.

Els allotjats en hotels se situen en 560, tres persones més que ahir. Del total, 385 s’allotgen a Fuencaliente, 70 a Los Llanos de Aridane i 105 a Breña Baja, gestionats per Creu Roja i els serveis municipals. A més, continuen 43 persones dependents ateses en centres sociosanitaris insulars.