Medi ambient

La pandèmia va afavorir la reducció de CO2 i va millorar la qualitat de l’aire a Espanya

El 2020 va baixar el volum de la majoria de gasos contaminants i causants de l’efecte hivernacle

La pandèmia va afavorir la reducció de CO<sub>2</sub> i va millorar la qualitat de l’aire a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La pandèmia del coronavirus va provocar «efectes positius» en el medi ambient, en particular en el volum d’emissió de gasos amb efecte hivernacle (GEI), que per primera vegada va caure per sota dels de 1990 al reduir-se en un 13,7%, mentre que en matèria de qualitat de l’aire es van produir millores dels nivells a tot el país.

Són dades del Perfil Ambiental d’Espanya 2020 presentat aquest dimarts per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, juntament amb la directora dels Organismes Autònoms de Parcs Nacionals, María Jesús Rodríguez de Sancho.

Reducció de gasos contaminants

Rodríguez de Sancho ha detallat que les emissions de GEI es van reduir un 5,6% el 2019 respecte a l’any anterior mentre que l’avenç provisional del 2020 preveu un descens de les emissions del 13,7, per primera vegada per sota de les de 1990.

Les dades també mostren una reducció el 2020 de les concentracions mitjanes de gairebé tots els contaminants atmosfèrics: NO2, SO2, PM2,5 i O3 (que tot i que va descendir en un 6,3% el 2020 no va arribar a ‘nivell baix’). Les millores constatades temporalment a grans ciutats espanyoles es relacionen amb les mesures de contenció de la covid-19.

Quant a la intensitat d’energia, la que es consumeix per produir cada unitat del PIB, s’ha reduït més d’un 12% entre l’any 2010 i 2019, cosa que segons el Perfil Ambiental mostra l’«avenç en eficiència energètica».

En el perfil també destaca la contribució de les energies renovables a la generació elèctrica nacional durant l’any 2020, que ha sigut del 44%, cosa que marca «un nou màxim històric».

Alhora, reflecteix que la superfície terrestre protegida va representar el 2020 el 36,2% i la marina un 12,3%, cosa que significa que Espanya supera el 10% establert per a l’any 2020 a les Metes d’Aichi del Conveni de Diversitat Biològica.

A més, el perfil exposa que Espanya va ser el país de la Unió Europea que més superfície terrestre va aportar a la Xarxa Natura 2000 (18%), mentre que un altre indicador que millora aquest any és el de la despesa mitjana per llar en la reparació i manteniment dels productes, que s’ha reduït un 19,8%.

Malgrat la millora a causa de la pandèmia, el perfil també dona dades negatives, com és el cas de la situació de les espècies invasores, que va empitjorar fins al punt que la seva proliferació s’ha convertit en un «veritable problema ambiental» a l’alterar l’equilibri natural de les espècies autòctones, per la qual cosa es requereix un fort seguiment per part de l’administració. En concret, el 2020 el nombre d’alertes rebudes va augmentar fins a 27.

Informació ‘esbiaixada’ per la pandèmia

Respecte als resultat del perfil, Ribera ha remarcat, en declaracions recollides per Europa Press, que la informació ve aquesta vegada «particularment esbiaixada» per la «peculiaritat» de la pandèmia, en concret per les restriccions de mobilitat i la reducció de l’activitat.

Notícies relacionades

D’altra banda, ha destacat que el document ha incrementat les àrees de coneixement que aborda afegint-ne una de salut, així com que amplia el seu nombre d’indicadors respecte a altres anys amb l’objectiu d’oferir una «radiografia» que «permet entendre» a què s’ha de prestar atenció perquè les iniciatives empresarials, de producció industrial o activitat econòmica, entre d’altres, tinguin un «futur assenyat i raonable» i que «pugui evolucionar en el temps sense sobresalts».

La nova àrea de coneixement en la qual s’aprofundeix aquest any és la de Salut, que incideix, entre altres indicadors, en les víctimes mortals d’efectes del canvi climàtic com els desastres naturals, entre els quals el 26,6% es deuen a inundacions.