ESTRÈS HÍDRIC

Aigua sostenible per a un nou món

Agbar impulsa la reutilització dels recursos hídrics i la descarbonització

Aigua sostenible per a un nou món
2
Es llegeix en minuts

El consens s’ha instal·lat en la societat: cuidar el planeta és vital després de dècades d’un model econòmic insostenible. El canvi climàtic és una crida d’emergència perquè canviem el nostre model de desenvolupament i, en aquest sentit, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) constitueixen un «pacte entre generacions». Només un enfocament més sostenible té futur

L’aigua, font de vida, té un paper central en el canvi de model. Agbar, grup amb més de 150 anys d’història, ofereix solucions innovadores per a la gestió sostenible de l’aigua, a l’agricultura, la indústria i les ciutats. Els ODS i l’Agenda 2030 configuren el full de ruta de la companyia, que té la sostenibilitat en el seu ADN. La pandèmia ha remarcat l’important vincle entre l’aigua i la salut pública, destacant encara més la importància de l’ODS número 6: garantir l’accés universal a l’aigua i al sanejament, però l’aigua és un element transversal per a la consecució de tots els ODS.

Demanda

DemandaEl creixement demogràfic i l’escalfament global fan que l’aigua sigui cada vegada un bé més demandat. El World Resources Institute (WRI) augura que el 2030 la població mundial necessitarà 2.680 quilòmetres cúbics d’aigua per sobre de les possibilitats del planeta. En aquest context, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb més estrès hídric. En concret, set de les deu conques amb més estrès hídric d’Europa es troben al nostre país. Per això, Agbar aposta per la reutilització sostenible de les aigües depurades per alleujar així la pressió que els diferents usos exerceixen sobre els ecosistemes hídrics i sobre l’estat ecològic de rius, aqüífers i ecosistemes costaners. També aposta per una gestió intel·ligent de les infraestructures per evitar fugues i contribuir així a l’optimització de la gestió dels recursos disponibles. 

D’altra banda, la companyia està fermament compromesa amb l’ODS número 13, que crida a adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes. El 2020, el grup ha reduït en un 95%, gràcies a la compra d’energia verda, la producció d’energia renovable i l’eficiència energètica. Un exemple singular és Emasagra, empresa participada pel grup que gestiona l’aigua a Granada, que s’ha convertit en la primera empresa espanyola 100% neutra en carboni en la gestió del cicle integral de l’aigua. 

Notícies relacionades

La protecció dels ecosistemes terrestres i de la seva biodiversitat, que incumbeix l’ODS número 15, és un altre compromís fonamental per a Agbar, que està convertint les seves instal·lacions en espais multifuncionals que preserven les funcions ecològiques, afavoreixen la biodiversitat local i els serveis ambientals que ens proporcionen. Així mateix, l’eliminació de fitosanitaris i pesticides a les seves instal·lacions impulsa un canvi de model en la gestió de les zones verdes i contribueix a preservar la riquesa de flora i fauna. 

Aconseguir un món més sostenible requereix sumar totes les energies i esforços possibles. Per això, Agbar és un abanderat de la col·laboració públic-privada, conjuntament amb la ciutadania, tal com indica l’ODS número 17: les aliances són l’única manera possible d’aconseguir que els ODS es facin realitat. 

Temes:

Especial ODS