Problemes estructurals

¿Per què ara hi ha més incendis al Mediterrani?

  • La crisi climàtica sembra el terreny per a incendis més freqüents i virulents

  • Si l’augment global de la temperatura supera els dos graus, el risc d’incendis al Mediterrani podria augmentar fins a un 64%

A1-120689297.jpg / AFP / STR (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Mentre els països mediterranis com Espanya, Itàlia i Grècia viuen un estiu ple d’incendis, molts es pregunten què pot haver passat perquè en qüestió de setmanes brolli un foc rere un altre. ¿Quins han sigut els desencadenants d’aquesta temporada d’incendis? ¿Té alguna cosa a veure la crisi climàtica en tot això? Aquestes preguntes, lluny de tenir una resposta senzilla, mostren un diagnòstic complex i ple de matisos. «Per entendre per què els incendis segueixen una tendència a l’alça cal tenir en compte almenys dos factors. El primer té a veure amb la gestió i els usos del sòl. El segon, amb els efectes del canvi climàtic», resumeix Joan Pino, director Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) en declaracions a aquest diari. 

El primer factor a tenir en compte, explica el científic, és que els incendis són un fenomen és molt variable. Que brotin més o menys focs depèn, per exemple, de quant hagi plogut aquella temporada, de quanta biomassa s’acumula en els ecosistemes, de les condicions meteorològiques d’aquells dies o de l’estat dels boscos. Un recent estudi del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE-CSIC), de fet, estima que els quatre factors que augmenten el risc d’incendis en una regió són la ignició (el foc o la capacitat de generar foc), el combustible (la massa susceptible de ser cremada), les sequera i unes condicions meteorològiques apropiades. Una part d’aquestes causes, doncs, depèn de factors meteorològics (incontrolables), mentre que l’altra està subjecta a l’activitat humana.

Risc d’incendi

Aquest any, la temporada d’incendis a l’arc mediterrani s’ha encès junt amb l’arribada d’un estiu especialment calorós. «L’any passat, la temporada de pluges es va allargar i vam arribar a l’estiu amb una situació molt favorable. Aquest any, en canvi, el panorama és diferent. Ha plogut molt menys i, tot i que no ha fet una calor excessiva, el terra ja pateix més l’efecte de les sequeres», comenta Pino, amb referència a la situació espanyola. La confluència d’aquests factors, que en un món immers en una crisi ecològica sense precedents serà cada vegada més habitual, crea l’escenari perfecte perquè davant el mínim error (o badada) humà pugui brollar un gran incendi. «Conforme avanci la crisi climàtica tindrem temperatures més altes, més onades de calor i, en definitiva, més condicions favorables perquè neixin incendis», assenyala el científic. 

«Conforme avanci la crisi climàtica tindrem més condicions favorables perquè neixin incendis»

Joan Pino, director CREAF

Una recent investigació liderada pel CREAF mostra que el risc d’incendis podria augmentar fins a un 64% si l’augment global de les temperatures se situa per sobre dels dos graus de mitjana. Les prediccions indiquen que els països mediterranis, a més, destacarien entre els més afectats del món per aquest fenomen. En aquests moments, segons corroboren diversos estudis, el Mediterrani ja destaca com un dels territoris més exposats a l’escalfament global. En països mediterranis l’escalfament global avança un 20% més ràpid que a la resta del planeta. Si continua així, la calor extrema i les sequeres podrien convertir-se en un polvorí que s’encengui cada vegada amb més freqüència i intensitat. 

Notícies relacionades

Una anàlisi realitzada pels meteoròlegs d’‘eltiempo.es’ confirma que l’estiu és epicentre dels focs més devastadors a Espanya. L’informe assenyala que els mesos estivals no només concentren la màxima quantitat d’incendis, sinó que també es produeixen aquells que cremen més superfície. A Galícia, per exemple, els incendis dels últims 30 anys han arrasat més d’un milió d’hectàrees, l’equivalent a tota la superfície de Navarra. En els últims cinquanta anys, s’estima que els incendis forestals a Espanya han calcinat gairebé 8 milions d’hectàrees.

«Seria incorrecte atribuir-ho tot al canvi climàtic. Si volem reduir el risc d’incendis, també hem de parlar de gestió dels boscos, de despoblació rural i de l’abandonament dels terrenys», matisa Pino. L’expert, de fet, recorda que una correcta gestió forestal és indispensable per reduir el risc d’incendis.