Quelonis a preservar

Ecologistes busquen voluntaris per vigilar ous de tortuga en una platja de Tarragona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sis entitats ecologistes busquen voluntariat per vigilar els ous que una tortuga careta va posar la nit de divendres a dissabte a la platja Llarga de Tarragona. El rèptil en va posar 99, dels quals dos es van trencar i una quinzena els van agafar tècnics de la Generalitat per posar-los en un incubador per garantir i estudiar-ne el desenvolupament.

Els ous restants estan sota la sorra, en un espai delimitat per la Guàrdia Urbana de Tarragona i que està vigilat per voluntariat, que fan torns de dues hores al matí i quatre a la tarda. De moment són uns 35 voluntaris, però les organitzacions confien a l’arribar al centenar durant l’estiu, ja que també necessiten persones per pentinar les platges per si hi ha més tortugues que fan nous nius.

Itineraris per a noves arribades

Andrea Córdoba, coordinadora de voluntariat i comunicació de l’Associació Mediambiental La Noria, ha reconegut que estan satisfets amb la resposta que han tingut fins ara, però que els fan falta més mans, una cosa que ja han demanat en altres ocasions, com l’any passat a Barcelona. «Caldrà venir a vigilar i també fer itineraris per les platges per detectar l’arribada de noves tortugues», ha indicat.

Les entitats que fan aquesta tasca són, a més de La Noria, Gepec, Ecologistes en Acció, Greenpeace, GATA i Salvem la Platja Llarga. La consellera de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez, ha qualificat «d’imprescindible» la seva tasca, ja que l’Administració no té prou recursos per fer-la. Aquesta campanya de voluntariat es fa cada estiu a les platges tarragonines des del 2015. I ha reiterat la necessitat de trucar al 112 si es veu alguna tortuga posant ous a la platja, com sempre s’encarreguen de recordar les entitats conservacionistes, com CRAM:

60 dies d’incubació

El procés d’incubació dels ous és d’uns 60 dies, segons ha detallat Laureà Giné, cap de la secció de biodiversitat i medi ambient del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona. Giné ha explicat el procés de nidificació i incubació: «La tortuga careta té un tipus de sensors de temperatura al morro. Quan troba un lloc adequat excava un clot a la sorra d’entre 30 i 50 centímetres de profunditat, amb una càmera. Quan el té fet, hi posa els ous, els tapa i després fa moviments per dissimular el niu i se’n va», relata

Notícies relacionades

Giné ha afirmat que la tortuga careta «és habitual a les nostres costes», però ha apuntat que és «significatiu» que ara busqui nous llocs de nidificació a la Mediterrània, especialment a Itàlia, les Balears i la costa de la península. «Se sospita que és per l’increment de les temperatures del Mediterrani, malgrat que s’està estudiant», ha valorat.

Quarta posada de la temporada

Amb la posada de Tarragona són tres les tortugues marines Caretta Caretta que han fet niu aquest cap de setmana a tres platges del litoral català –Delta de l’Ebre, Tarragona i Arenys de Mar–, on han dipositat centenars d’ous, segons ha informat la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i se sumen a una primera de localitzada a la platja de Calafell (Baix Penedès) el 19 de juny.