Projecte Life europeu

Un sistema de llum i so per evitar l’atropellament dels linxs

  • Les rutes més mortíferes per als felins són a Andalusia

Un sistema de llum i so per evitar l’atropellament dels linxs

Archivo

2
Es llegeix en minuts

L’atropellament dels linxs en carreteres, la principal causa de mortaldat no natural, s’intentarà evitar amb un sistema que emet una llum al vehicle quan ha detectat que pot col·lidir amb un animal que creuarà i, si no redueix la velocitat, envia un senyal acústic, segons ha explicat Javier Salcedo, director del projecte europeu LIFE Lynx Connect, que es prolongarà fins al 2025 amb un pressupost de 18 milions d’euros.

«L’aplicació d’aquesta nova mesura s’impulsa per un altre projecte Life europeu en què participa la Junta d’Andalusia, Save-Crossing. El sistema per millorar la seguretat viària de linxs i conductors s’aplicarà «en cinc punts negres de les carreteres d’Andalusia».

Hi ha dos grans passos de fauna amb ponts vegetals sobre les carreteres, tots dos a l’entorn de Doñana, i vorals tancats per dirigir el pas de la fauna a punts amb passos subterranis, però són insuficients.

Les més mortíferes

Les rutes més mortíferes són dues. A l’autopista Sevilla-Madrid, a prop d’Andújar-Cardeña, han caigut 31 linxs, segons les dades oficials de fa dos anys; i a la carretera Fonolls-Villamanrique, al costat de Doñana, 12. Les altres tres vies ‘negres’ són La Carolina-Úbeda, Montoro-Fuencaliente, i Villafranca-Adamuz.

Augmentar la població

Un altre dels passos clau del LIFE és crear poblacions estables de linxs a Sierra Arana (Granada) i as Altos de Lorca (Múrcia), per recuperar la presència d’una espècie al seu dia freqüent a tota la península.

Javier Salcedo indica que d’aquí al 2025 es volen tenir almenys cinc femelles reproductores a les dues comarques. Es farà mitjançant reintroduccions, gràcies als centres de cria en captivitat del linx, al seu dia bàsics per salvar l’espècie, però que per fortuna no han perdut protagonisme.

L’any passat en van néixer, en aquests centres, 30 en captivitat, i uns 400 en llibertat. A les poblacions consolidades de linx surten mascles joves a la recerca del seu espai cada any. Per connectar-los amb rutes segures, el projecte LIFE decidirà després de l’estiu on ubicar 10 llocs d’enllaç on es donin condicions: abundància suficient de conills, poques o cap carretera, i hàbitat adequat.

Més de 1.100 exemplars

Salcedo considera que no hi ha cap zona a Europa amb més custòdia del territori que la desenvolupada pel linx. L’últim cens oficial va verificar l’existència al medi natural de 1.110 linxs, repartits per Andalusia, Portugal, Extremadura i Castella-la Manxa en poblacions consolidades, és a dir, on almenys hi ha 15 femelles reproductores.

Notícies relacionades

Un dels punts inesperats de colonització del linx s’ha produït molt a prop de la ciutat de Sevilla, al sud del parc natural de la Sierra Norte, a prop del poble del Villanueva del Río y Minas.

Animals arribats des de diversos enclavaments, alguns d’allunyats com Montoro (Còrdova) o Portugal, s’han establert allà, i aquesta primavera hi va tornar a haver dos parts.