FENOMEN ECOSOCIAL

Horts urbans: beneficis de fer planter propi

Les llavors permeten accedir a una varietat de cultius més gran

Horts urbans: beneficis de fer planter propi
3
Es llegeix en minuts

Fa gairebé 40 anys, el pagès Joan Carulla va començar a cultivar tomàquets i albergínies a les terrasses del seu pis del Clot. En aquell moment, ningú parlava de teulades verdes ni d’horts urbans i molt pocs es plantejaven la possibilitat d’autoproveir-se de verdures en plena capital. 

Avui, l’exemple de Carulla s’ha estès per tot Barcelona gràcies a la iniciativa de centenars de particulars i al recolzament de l’administració local. Hi ha cinc espais cultivats en terrats municipals, més de 400 horts urbans on col·labora l’ajuntament i centenars de projectes individuals i col·lectius que han sembrat de verd terrats, balcons i parcel·les de terreny desaprofitades. És el boom de l’hort urbà, un fenomen ecosocial que també s’ha estès a ciutats com Berlín, Londres o Madrid.

Cultivar les teves pròpies verdures en plena urbs requereix, abans que res, molt amor i dedicació, però també són necessaris uns requisits indispensables. S’han de tenir hores de sol directe, disposar d’aigua de reg i crear un espai de cultiu adequat, ja sigui en test o en una superfície elevada. La qualitat del substrat és fonamental i també s’ha de prestar una atenció especial a les llavors. Tot i que hi ha moltes persones que compren planter per als seus horts, els experts recomanen crear-ne un de propi. La llavor és sempre el punt de partida i ha de rebre una consideració especial a l’hora de plantejar-se un hort urbà mínimament productiu.

Cultivar des de la llavor, una font d’experiències

Cultivar des de la llavor, una font d’experiènciesIniciar el cultiu des de la llavor té els seus avantatges. Tot i que recórrer al planter pugui resultar a priori més ràpid i senzill, ens perdem l’experiència d’observar el procés de germinació i estem saltant-nos, per tant, un pas important en el procés productiu.

Al marge d’aquest aspecte didàctic, hi ha altres raons que recolzen el cultiu des de la llavor. D’entrada, s’amplia la varietat de vegetals disponible. Els vivers de planter solen treballar amb les verdures i hortalisses més populars, mentre que les empreses especialitzades en llavors ofereixen opcions molt més àmplies i difícils de trobar.

Un exemple de varietat adaptada a petites àrees de cultiu el trobem a Semillas Fitó, que des de la seva divisió ‘hobby’ ha creat dues marques dirigides als agricultors amateurs. Es tracta de Fitó Hobby, una gamma ampliada d’horticultors més experimentats, i d’Eurogarden, que està especialment dissenyada per a un públic urbà i ofereix des de llavors de cultius tradicionals fins a especialitats més de moda, com la col kale, l’edamame o el bròcoli. 

El cultiu des de la llavor té altres avantatges: permet controlar millor els temps de creixement, el consum d’aigua i la qualitat dels substrats i fertilitzants. A més, el planter s’adapta millor al seu terreny definitiu perquè les condicions ambientals són sempre les mateixes i no és necessari un període d’adaptació. D’aquesta manera, les plantes guanyen en resistència i salut

I un altre avantatge afegit té a veure amb la butxaca. Tot i que comprar planter no és car, les llavors resulten molt més rendibles perquè d’un sol sobre es pot obtenir producte per a diverses sembres. 

Alguns consells per millorar un hort urbà

Alguns consells per millorar un hort urbàCultivar des de la llavor no és complicat, però és important seguir les instruccions dels experts. Al blog d’Eurogarden i al compte d’Instagram hi ha un ampli apartat de consells i també s’ha editat un fullet explicatiu que inclou un calendari de sembres.

Notícies relacionades

Abans que res, l’important és seguir les instruccions que figuren al revers dels sobres de llavors. Cada varietat de cultiu té un període de sembra i recol·lecció específic i necessitarà una profunditat de sembra concreta. És fonamental regar els planters després de la sembra, mantenir humit el substrat sense entollar i evitar que els recipients rebin llum directa del sol. 

Amb aquestes recomanacions, en un període d’un a dos mesos, depenent de l’espècie, tindrem ja les plantes crescudes i preparades per al trasplantament al seu terreny definitiu. I ¿quines varietats triar? Per iniciar-se en les tasques hortícoles es recomanen cultius fàcils i ràpids, com els ravanets, les hortalisses de fulla (amanides, bledes, espinacs...), les mongetes de mata baixa o les herbes aromàtiques. I no s’ha d’oblidar aquesta «regla d’or»: a l’hivern, cultius de fulls o arrel i, a l’estiu, cultius de fruit.