Canvi climàtic

Von der Leyen convida el món a seguir la UE i desprendre’s del CO2

  • «Europa vol ser el primer continent climàticament neutral del món», diu la presidenta de la Comissió

Von der Leyen convida el món a seguir la UE i desprendre’s del CO<sub>2</sub>
2
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va cridar aquest dijous la comunitat internacional a arribar a la neutralitat climàtica el 2050 seguint les passes de la Unió Europea (UE), que s’ha marcat legalment l’objectiu per a meitat de segle d’emetre només el CO2 que pugui absorbir. «Europa vol ser el primer continent climàticament neutral del món. Però per salvar el planeta, necessitem el món. Necessitem que totes les grans economies assumeixin les seves responsabilitats», va declarar Von der Leyen en la seva intervenció en la cimera virtual sobre canvi climàtic organitzada pel president dels Estats Units, Joe Biden.

La intervenció de la cap de l’Executiu comunitari es va produir un dia després que els legisladors de la UE acordessin una reducció de les emissions netes de CO d’«almenys» el 55% el 2030 davant els nivells de 1990 com a part de la llei climàtica, que també fixa l’objectiu de neutralitat el 2050.

Von der Leyen va cridar així la resta de grans potències a «treballar en un compromís compartit i acció conjunta per reduir les emissions el 2030». «Això ens posarà al camí per ser climàticament neutrals el 2050 i això és el que el nostre planeta necessita», va dir la conservadora alemanya, que va advertir que les temperatures s’acosten «perillosament a 1,5 graus d’escalfament global».

Per això, va considerar que la comunitat internacional ha «de reforçar la unitat global amb nous objectius més ambiciosos» que garanteixin el compliment de l’Acord de París de limitar l’augment de la temperatura mitjana mundial a final de segle per sota de 2 graus centígrads respecte als nivells preindustrials, amb la recomanació de no superar els 1,5 graus.

«Una assegurança de vida»

«L’Acord de París és l’assegurança de vida de la humanitat», va afegir Von der Leyen, que va dir que la ciència diu «que no és massa tard encara, però hem d’afanyar-nos» i «estar preparats per a «més acció climàtica».

Notícies relacionades

L’alemanya, que va celebrar que Biden hagi tornat als EUA en el camí de la lluita contra la crisi climàtica davant la via de ruptura del seu predecessor, Donald Trump, va augurar que «la lluita contra el canvi climàtic serà el motor per a la nostra recuperació global».

«I la brúixola per a la nostra cooperació amb tots vosaltres en moltes àrees», va afegir Von der Leyen, després que Biden es comprometés a l’inici de la conferència a retallar la meitat les emissions amb efecte d’hivernacle dels Estats Units per al 2030, amb l’objectiu d’arribar a la neutralitat en les emissions de carboni per al 2050.