Greta Thunberg al Congrés dels EUA: «És una desgràcia que el 2021 continuem donant subsidis als combustibles fòssils»

  • L’activista sueca participa en una sessió organitzada pels demòcrates a la Cambra baixa contra les ajudes al sector

  • «La crisi climàtica no està al debat públic i el nivell general de consciència és absurdament baix», lamenta

Greta Thunberg al Congrés dels EUA: «És una desgràcia que el 2021 continuem donant subsidis als combustibles fòssils»
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Greta Thunberg, l’adolescent sueca de 18 anys que en fa tres es va convertir en una figura global pel seu activisme en la lluita contra el canvi climàtic, ha tornat virtualment aquest Dia de la Terra al Congrés dels Estats Units per participar en una sessió organitzada pels demòcrates per estudiar l’eliminació de subsidis per als combustibles fòssils, una de les promeses que va fer en campanya Joe Biden i per a la qual l’ala més progressista del seu partit ara li reclama compromisos «tangibles i concrets».

Aliada amb aquestes reclamacions, Thunberg ha assegurat que «és una desgràcia que el 2021 continuem donant subsidis als combustibles fòssils, directament o indirectament, utilitzant diners dels contribuents» i ha assenyalat que això és «una prova cristal·lina que no hem entès en absolut l’emergència climàtica». També ha recordat als congressistes que «si volem complir promeses i compromisos amb els acords de París hem d’acabar els subsidis, aturar noves exploracions i extraccions i ‘desinvertir’ completament dels combustibles fòssils. (...) La bretxa enorme entre el que estem fent i el que es necessita fer per mantenir-nos per sota de l’objectiu de 1,5 graus s’està ampliant a cada segon», ha advertit.

Thunberg parlava a un subcomitè mediambiental de la Cambra baixa per videoconferència a Washington el mateix dia que començava el primer dels dos dies de cimera virtual convocada per Biden, una cita en què el mandatari nord-americà ha anunciat un nou compromís dels EUA de reducció de fins al 52% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en aquesta dècada. I l’adolescent ha recuperat el to de denúncia de la inacció dels polítics que ha fet ja un dels seus senyals de marca.

«No em crec ni un segon que facin això», ha dit Thunberg amb referència a l’imperatiu d’acabar immediatament amb els combustibles fòssils. I al costat del seu pessimisme tornava a aparèixer l’advertència: «A diferència de vostès, la meva generació no es rendirà sense donar guerra».

Retre comptes

Notícies relacionades

«La crisi climàtica no està al debat públic avui en dia, el nivell general de consciència és absurdament baix, es continuen sortint amb la seva», ha etzibat als polítics. «¿Quant creuen que poden continuar ignorant la crisi climàtica, l’aspecte global d’igualtat i emissions històriques, sense haver de retre comptes. Per ara se surten amb la seva, però tard o d’hora la gent s’adonarà del que han estat fent tot aquest temps. Encara tenen temps de fer el que toca i salvar els seus llegats, però aquesta finestra no els durarà gaire», ha declarat també. «Els joves som els qui escriurem de vostès als llibres d’història, som els qui decidim com seran recordats, així que el meu consell és que elegeixin sàviament».

Thunberg ha sigut una de les cinc persones convidades pels congressistes a la sessió i el seu missatge ha coincidit amb el d’experts que han testificat com Joseph Aldy, professor de la Universitat de Harvard, que ha assegurat que «els subsidis als combustibles fòssils representen un fracàs del govern» i donen un impuls a empreses que contribueixen directament a la contaminació i al canvi climàtic. «El primer pas cap a una política energètica més moderna i efectiva hauria de ser eliminar els subsidis», ha declarat.