RECICLOS. Sistema de Devolució i Recompensa

Fórmula per al reciclatge que triomfa en municipis catalans

El projecte Reciclos, reciclatge amb incentius, està implantat en més de 20 municipis de Catalunya

La iniciativa, avalada per la Generalitat, té una valoració molt positiva dels alcaldes

Fórmula per al reciclatge que triomfa en municipis catalans
3
Es llegeix en minuts

Va ser fa poc més d’un any que Reciclos es va començar a implantar al territori català. Es tracta d’un sistema que recompensa els ciutadans cada vegada que reciclen les llaunes i ampolles de plàstic, cosa que, a més de cuidar l’entorn, permet rebre incentius que es poden bescanviar per recompenses que fomenten la mobilitat verda o promouen ajuts a associacions, com ara el Banc d’Aliments o Creu Roja. Avui, Reciclos ja està funcionant en 20 municipis de la comunitat, i arriba a més d’un milió de ciutadans i, així mateix, estan instal·lades 15 màquines en estacions dels Ferrocarrils, per poder reciclar-hi els envasos consumits fora de casa. El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, destaca que Reciclos és un projecte social «amb el qual s’incentiva els ciutadans i s’aprofiten les oportunitats que ofereixen les tecnologies intel·ligents per continuar avançant en el reciclatge».

Model de millora

Com a exemple de la bona acollida d’aquest nou sistema d’impuls del reciclatge, es pot esmentar Castelldefels, on, segons declara la seva alcaldessa, María Miranda: «Fa molt temps que treballem per arribar als objectius de reducció de residus i millora del reciclatge. Totes les actuacions que ens ajudin a avançar cap als nostres objectius són benvingudes, com és el cas de Reciclos, en el qual reciclant ampolles i llaunes aconseguim metes individuals i col·lectives. L’acollida del projecte ha sigut positiva, ja hem arribat al primer objectiu comunitari, que consisteix en l’organització de jornades d’ecovoluntariat per netejar espais naturals. Apostant per aquestes polítiques seguim fent de Castelldefels una ciutat més sostenible». 

Per fer ús de Reciclos, els ciutadans de Castelldefels, com de tots els municipis catalans on està implantat, només han de connectar-se a la webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar i dipositar-lo en un dels contenidors grocs del carrer, als quals s’ha incorporat tecnologia. Al fer-ho, obtindran els punts, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

L’alcaldessa de Tremp, María Pilar Cases, ha declarat que «aquesta iniciativa ha sigut rebuda pels veïns com una motivació extra per al reciclatge, ja que els ciutadans poden aportar el seu gra de sorra i contribuir en gran manera a la conservació del territori. D’altra banda, Reciclos ens dona l’oportunitat de ser solidaris ja que la recompensa col·lectiva per reciclar va destinada al Banc d’Aliments». 

 L’òptima valoració del sistema arriba també de la mà de Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues, que afirma: «Estic molt contenta que Reciclos estigui implantat a la nostra ciutat, un projecte que incentiva el reciclatge amb el que això té de positiu per al medi ambient i que a més té l’avantatge de revertir en projectes de ciutat».

Notícies relacionades

 Per l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, el projecte s’ha d’entendre també com «un reconeixement per als veïns que reciclen i un al·licient perquè aquells que encara no ho fan incloguin hàbits respectuosos amb el medi ambient, alhora que contribueixen a millorar la societat». El Sistema de Devolució i Recompensa Reciclos va néixer a TheCircularLab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes. 

Després de la seva implantació pionera com a projecte pilot a Catalunya, en col·laboració amb la Generalitat, el projecte ja és una realitat en completa expansió. Les previsions apunten que aquest any vinent del 2021 es preveu que sigui a totes les regions d’Espanya. Això significa, segons Xavier Balagué, gerent d’Ecoembes a Catalunya: «Fer un gran salt endavant per fer evolucionar l’actual sistema de reciclatge». Segons l’opinió de Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat: «Reciclos és un estímul afegit, i una porta oberta a la solidaritat».