Fauna invasora

A la recerca dels ossos rentadors de Mallorca

Aquesta espècie s'ha instal·lat a l'illa i suposa un problema greu per a la fauna autòctona

mapaches-mallorca / periodico

1
Es llegeix en minuts
Carlota Padilla

L'os rentador és una espècie invasora que s'ha instal·lat a Mallorca amb tota naturalitat. Ja se n'han capturat més de 200 des de començament d'any, segons dades del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB). El seu caràcter agressiu, l'alta taxa de reproducció que té i la seva naturalesa depredadora fan d'aquest aparent innocent animal un enorme problema per a la fauna mallorquina.

Des del COFIB fan una crida a totes les persones per «no tocar les gàbies si veuen un os rentador dins». El consorci treballa des de fa anys en un projecte que té com a objectiu l'erradicació d'aquest animal a Mallorca. Compten amb una aplicació que es diu Línea Verde i a través seu els usuaris poden avisar l'organització de l'albirament d'alguna de les espècies invasores, com ara la  tortuga d'orelles vermelles, el porc vietnamita, la carpa o l'os rentador.

La principal problemàtica que suposa l'aparició de l'os rentador a l'illa és que amb el seu poc més de mig metre i quatre quilos de pes li basta per duplicar la dimensió de qualsevol altre depredador de la zona com les martes o les genetes.  És un animal nocturn i un depredador molt voraç: omnívor, menja des de fruites, restes de menjar que busca a les escombraries, fins a altres animals endèmics com serps, ferrerets o ocells.

Notícies relacionades

Els ossos rentadors  poden transmetre malalties, com la ràbia, tant a altres animals com a les persones. Si algú en troba un, és necessari que truqui immediatament al 112 o utilitzi l''app' Línea Verde del COFIB.

Els exemplars d'os rentador van començar a trobar-se a Mallorca a finals dels anys 90. Els tenien com a mascota i quan creixien i es convertien en animals molestos i agressius els deixaven anar.

Temes:

Animals