INSPIRATS EN GRETA THUNBERG

Els activistes de Friday for Future tornen a manifestar-se a tot el món

Els joves han recordat la necessitat de lluitar contra l'emergència climàtica

undefined55110607 environmentalists of the fridays for future movement demonst200925201415

undefined55110607 environmentalists of the fridays for future movement demonst200925201415 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts

Fridays For Future ha reclamat aquest divendres a la tarda «justícia climàtica» amb una seguda al centre de Barcelona, en el marc de les concentracions que el moviment ecologista ha organitzat a ciutats de tot el món.

La protesta ha congregat més d’un centenar de persones al carril central del passeig de Gràcia, que ha sigut acordonat amb tanques com a mesura de seguretat per la Covid-19.

Els manifestants han demanat que «no hi ha un planeta b» i han defensat en un manifest la importància de mobilitzar-se pel clima, especialment després d’una pandèmia que ha evidenciat la crisi global preexistent.

«El virus no és la causa, sinó la conseqüència d’una crisi sistèmica profunda, i suposa un canvi de context que amb prou feines comencem a comprendre», han declarat.

Els ecologistes també han centrat part de les seves reivindicacions en l’àmbit del treball: «No podem sostenir un model que precaritza i destrueix vides, territoris i ecosistemes. Volem un model laboral que avanci cap a una descarbonització real, que passi per la reducció de la producció i consum de matèries i energies».

Greta Thunberg a Estocolm

A Estocolm, els manifestants es van congregar davant el Parlament, on la jove militant Greta Thunberg va començar el seu combat contra el canvi climàtic ara fa dos anys. Envoltada d’una desena d’activistes, l’adolescent de 17 anys va demanar «augmentar la pressió a les persones en el poder». «Hem de tractar la crisi climàtica com una crisi, és tan simple com això», va continuar, amb el seu famós cartell «Skolstrejk för klimatet» («Vaga escolar pel clima») a la mà i amb mascareta.

Des de la seva tornada a Suècia després d’un any sabàtic per defensar la causa climàtica a través del món, Greta Thunberg va reprendre el seu costum d’instal·lar-se als accessos del Parlament cada divendres al matí. A Suècia hi havia previstos uns 250 esdeveniments amb un límit de 50 participants cadascun, segons les restriccions sanitàries vigents al país.

A més de 2.000 quilòmetres de la capital sueca, a l’Àrtic, Mya-Rose Craig, una ornitòloga de 18 anys coneguda com a «birdgirl», és probablement l’activista més septentrional que es va afegir al dia de mobilitzacions.

La jove, amb una pancarta que deia «Youth Strike for Climate» (Vaga juvenil pel clima) a la mà, segons fotos difoses per l’oenagé Greenpeace i fetes el 20 de setembre, es va manifestar a l’arxipèlag noruec de Svalbard, a primera línia del canvi climàtic.

Mesures antiaglomeració

Des d’Islàndia fins a Austràlia, passant per Jamaica, divendres s’esperaven més de 3.000 accions a tot el món. A Viena, 6.000 manifestants segons els organitzadors, 2.500 segons la policia, es van manifestar malgrat el mal temps. Només a Alemanya, hi havia més de 400 manifestacions previstes, segons Fridays for Future.

Notícies relacionades

A Hamburg, més de 6.000 persones van participar en aquesta primera mobilització contra el canvi climàtic des de fa diversos mesos, segons la policia. A Colònia, van ser 7.000, a Friburg, 6.000 i a Bonn, 3.000, d’acord amb el recompte de la policia.

No obstant, les autoritats locals havien limitat el nombre de participants a diverses ciutats per la pandèmia de Covid-19. A Munic, la gran manifestació que estava prevista finalment va ser anul·lada a causa de l’alt índex d’infecció a la capital bavaresa, i va ser substituïda per una concentració de 500 participants.