CRISI CLIMÀTICA

El Govern reformarà la llei de Costas per afrontar l'impacte dels temporals

La vicepresidenta Ribera podria revertir part dels canvis introduïts pel PP el 2013

La norma d'Arias Cañete va indultar milers de construccions ara afectades pels temporals

zentauroepp52149435 ley costas200219190218

zentauroepp52149435 ley costas200219190218 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El Govern reformarà la llei i el reglament de Costas per adaptar el litoral als temporals i la pujada del nivell del mar causats per la crisi climàtica. Així ho ha avançat aquest dimecres la vicepresidenta per a la Transició Ecològica al Congrés, Teresa Ribera, on ha donat a entendre que podria revertir-se, com a mínim, part de la reforma  duta a terme pel PP el 2013 que va indultar milers de construccions situades en primera línia de mar i que ara es veuen afectades cada vegada que té lloc un temporal.

La llei de Costas estableix els límits del domini públic maritimoterrestre a partir del qual estan prohibits determinats usos. Cada vegada que es revisa afecta una enorme quantitat de propietats. La primera versió de la llei, aprovada per un Govern socialista el 1985, va determinar la demolició de milers d’instal·lacions, com els antics ‘xiringuitos’ de la Barceloneta.

Alliberament d’espai

La ministra, que ha comparegut en la comissió de Transició Ecològica per donar compte dels seus plans per a la legislatura, ha elogiat aquesta norma original i ha criticat, tant la reforma del 2013 («Va ser una enorme irresponsabilitat», ha dit), com «l’aplicació amb certa deixadesa» de la vigent. Davant la idea de restaurar el litoral danyat cada vegada que es produeix un temporal, Ribera creu que s’ha d’apostar per «un alliberament de l’espai que de solucions estables, amb un esponjament de la costa». 

En aquest sentit, ha elogiat la proposta de l’alcalde d’Ontinyent, partidari de regirar al mar el que és seu, renunciat a un passeig marítim que sovint es carreguen les ones. Algunes platges i passejos marítims han hagut de ser restaurats tres vegades en només un any. 

No ha donat cap termini per a la reforma legal, però l’ha integrat dins d’una estratègia de protecció del litoral que estarà llesta «abans que acabi l’any».

La borrasca ‘Gloria’

L’episodi que sembla haver decidit a Ribera tocar una llei tan sensible ha sigut el de la borrasca ‘Gloria’. Un temporal que ha qualificat de «dur» però que ha sigut el setè de la temporada, davant una mitjana anual d’entre 2 i 4 episodis d’aquesta naturalesa. «La nostra impressió és que no és un esdeveniment aïllat», ha admès la ministra, que avisa que aquest fenomen es produirà cada vegada amb més intensitat i freqüència.

Notícies relacionades

De fet, ha subratllat que entre el 20 i el 23 de gener el ‘Gloria’ va desplegar la seva «màxima virulència» i va deixar «rècords de tot tipus», de quantitat de neu, d’altura d’onada, de precipitació màxima en 24 hores, de nombre de llamps i el mar es va endinsar fins a 3 quilòmetres al Delta de l’Ebre.

Hugo Morán, secretari d’Estat de Medi Ambient, va denunciar després del devastador pas de la  borrasca que  «nuclis costaners indultats amb la llei de Costas pateixen de forma reiterada la invasió del mar».