EXPOSICIÓ D'ART URBÀ

Com convertir el cartró de Nadal en art

El moviment 'Med Street Art', que aspira a crear un Districte d'Art Urbà a Sant Adrià com el Wynwood, de Miami, recicla per exposar

Diversos aparadors de comerços de Passeig de Gràcia i la galeria Blaw Store Gallery, de Barcelona, a la Ronda de Sant Pere, mostren les obres

videoplayback / periodico

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Ja fa temps que va deixar de dir-se grafiti, malgrat ser, també ja fa molt temps, una paraula acceptada per la RAE. Ja fa temps que aquells artistes, dibuixants, pintors, impulsors de l’art en espais públics van deixar de ser, majoritàriament, clandestins. És més, molts d’ells, afortunadament per a l’art, la societat i ells mateixos, han passat del carrer, de la porta d’un garatge, a les parets del MOMA de Nova York.

Cert, no és fàcil. Res és fàcil i menys que, passats els anys, un art, una manera d’expressar-se, una manera de permetre a la gent la imaginació, la creativitat que portes dins i que va començar a expressar-se de forma polèmica i gairebé clandestina acabi convertit en disseny d’avantguarda. Per això, potser, ja ningú els anomena grafiters i sí artistes urbans.

‘El Xupet Negre’ mostra una de les seves gracioses obres pintades sobre caixes recollides. / MED STREET ART

Aquest mes, bé, tot va començar el mes passat, la ciutat de Barcelona està sent testimoni d’un projecte molt atractiu, que no és res més que la prolongació d’un fenomen que el publicista, productor i creatiu David Hernández va posar en marxa el 2015 amb el nom de ‘Med Street Art’ i que té, com a punt culminant i meta, la creació d’un Districte d’Art Urbà a Sant Adrià, similar al que hi ha a moltes ciutats nord-americans com, per exemple, a l’espectacular, llampant i popular barri de Wynwood, a Miami (EUA).

El que estem vivint aquestes setmanes a Barcelona és una nova acció d’ArtBox-Barcelona ©. Tots sabem que reciclar el cartró ajuda a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, però Hernández i els seus artistes intenten, ara, que siguin la matèria primera imprescindible perquè aparegui l’art.

Com amb tants altres aspectes del dia a dia, tard o d’hora serà necessari prioritzar el medi ambient per sobre dels beneficis si volem mantenir el reciclatge com una activitat sostenible. En els mesos nadalencs, es recullen un 20% més de paper i cartró que durant tot l’any.

Un dels comerços de Passeig de Gràcia decorat amb obres de El Xupet Negre. / MED STREET ART

Ara una simple capsa de cartró intervinguda per un artista pot passar a ser una valuosa obra d’art per exposar en el futur als museus i galeries més prestigioses del món.

Notícies relacionades

‘Med Street Art’ va posar en marxa fa un parell de setmanes, ArtBox-Barcelona©, juntament amb El Xupet Negre reconegut artista urbà de la ciutat de Barcelona amb més de 32 anys de reconeixement internacional. El Xupet Negre ha creat la primera col·lecció amb 50 escultures amb capses de cartró, les obres de les quals es poden presenciar en algunes botigues del Passeig de Gràcia així com a la Blaw Store Gallery, de Barcelona, a la Ronda de Sant Pere, núm. 50.

Joan, del Celler de Can Roca, va compartir, el 2015, diverses obres amb Jloca. / MED STREET ART

L’estiu del 2015, ‘Med Street Art’ va posar en marxa el ‘Mediterranean Flowers Festival Kids’, a la ruta del Carrilet-Vies Verdes, a la localitat de Llagostera (Girona), on artistes urbans com El Xupet Negre, Pez, Zosen, Jloca i Mina Hamada van comptar amb la col·laboració de diversos centenars de nens per crear les seves obres. El 2020 es complirà la cinquena edició. Les intervencions artístiques van tenir lloc en diversos punts de la geografia catalana i una d’aquestes es va produir al mític Celler de Can Roca on els tres germans, el Joan, el Josep i el Jordi es van implicar en el dibuix i disseny de diverses obres amb Jloca, les pintures del qual van ser, posteriorment, exposades en el seu «estrellat» restaurant.

Temes:

Art