QUÈ S'HA DE FER

Solucions contra el canvi climàtic (5): aprofitar l'ajuda de la natura

Preservar ecosistemes permet capturar molt carboni, però el clima no s'arreglarà a base de plantar arbres

zentauroepp49521244 bosque tropical general191211191643

zentauroepp49521244 bosque tropical general191211191643 / Marcelo Say o

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Altres solucions contra el canvi climàtic:

Milionaris com Bill Gates i Richard Branson recolzen projectes de màquines capaces d’aspirar i emmagatzemar els gasos amb efecte d’hivernacle. Però aquestes màquines ja existeixen: es diuen arbres.

Els boscos tropicals absorbeixen grans quantitats de CO2. Sense els arbres, el canvi climàtic seria molt pitjor. La degradació dels ecosistemes forestals és responsable d’una vuitena part de les emissions, segons un informe de l’IPCC del 2014.

Preservar els boscos tropicals, amb la seva gran capacitat de captura de carboni, està entre les deu mesures més efectives contra la crisi climàtica, segons el projecte Drawdown, que analitza el potencial de desenes de solucions per a aquesta emergència.

Però també altres ecosistemes pal·lien la barrabassada de les emissions: sabanes, praderies, aiguamolls, torberes, manglars, esculls de corall i el fitoplàncton del mar reciclen i emmagatzemen carboni. Per això, la preservació de la natura és indissociable de la lluita contra el canvi climàtic, segons un manifest firmat per 11.000 científics fa unes setmanes.

No obstant, la pèrdua d’hàbitats i biodiversitat està desencadenada. Les repobles tropicals, per exemple, han passat de cobrir el 12% de les terres emergides al 5%. Les estratègies per restaurar-les i ampliar-les podrien contribuir a una tercera part de la reducció d’emissions requerides pels acords de París dins del 2030, segons un estudi del 2017.

Aforestació

La «proforestació» consisteix a empènyer un bosc existent fins al seu màxim potencial de captura de carboni. La «reforestació» consisteix a recuperar un bosc degradat. I l’«aforestació» consisteix a plantar bosc en llocs on no n’hi ha o han desaparegut.

Aquesta última estratègia és la punta de llança de les compensacions de carboni. Amb aquest sistema, un viatger pot compensar els gasos emesos pel seu vol pagant per plantar prou arbres per absorbir-los.

Notícies relacionades

«L’aforestació no és la solució», comenta Josep Peñuelas, director de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF-CSIC-UAB. «Plantar arbres va bé, però hi ha llocs on competirien amb l’agricultura i tenen efectes secundaris en l’ús de l’aigua, l’albedo, etcètera», explica. A més, més arbres poden incrementar el risc d’incendis.

«Les plantes ja absorbeixen una quarta part del que emeten els humans, però tot té un límit. No solucionen gaire perquè els humans estem emetent enormes quantitats de gasos», prossegueix. Peñuelas conclou que no hi ha més remei que consumir menys.