CRIDA A L'ACCIÓ

Thunberg carrega contra la falsa «propaganda» de polítics i empreses

La noia avisa a la cimera de Madrid que «l'esperança ve de la gent que ha començat a despertar-se»

L'activista sueca demana als països rics que carreguin amb la majoria de l'esforç

zentauroepp51322062 swedish climate activist greta thunberg addresses plenary of191211105859

zentauroepp51322062 swedish climate activist greta thunberg addresses plenary of191211105859 / Paul White

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Els canvis necessaris per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic no estan a la vista. Així ho ha denunciat aquest dimecres al matí la jove activista Greta Thunberg davant del ple de la Cimera del Clima de Madrid.

«El perill ve de polítics i directius d’empreses que sembla que actuen, però el que estan fent és comptabilitat creativa i propaganda», ha afirmat Thunberg. L’activista ha avisat que en aquesta ocasió evitaria pronunciar les seves famoses frases («Casa nostra està en flames» o «¿Com us hi atreviu?») per centrar-se en l’evidència científica.

«El perill ve de la comptabilitat creativa i de la propaganda disfressada d’acció»

Així, ha començat recordant que el pressupost d’emissions que li queda al món per mantenir l’escalfament d’aquí a 1,5 graus per sobre del nivell preindustrial s’acaba en tan sols vuit anys. «¿Com podeu reaccionar davant d’aquests números sense tenir almenys una mica de pànic?», ha preguntat Thunberg als delegats presents a la cimera.

La noia ha recordat els límits dels compromisos de reducció d’emissions, que no inclou fonts importants i permet maquillar emissions i externalitzar-les a altres països.

Mantenir el carboni sota terra

«Comprometre’s a aconseguir la neutralitat el 2050 no té sentit si les emissions continuen en els pròxims anys, perquè el nostre pressupost [de carboni] s’està acabant. Hem de mantenir el carboni sota terra», ha afirmat. 

«Des dels acords de París, els grans bancs han invertit 1.900 milions de dòlars en combustibles fòssils. Els països del G20 són responsables del 80%. Tenim feina per fer, però alguns més que d’altres», ha afirmat.

«Tenim feina per fer, però els països rics en tenen més que els pobres»

Thunberg ha lamentat la falta de consciència i de sentit de l’emergència i ha cridat a posar més pressió sobre els polítics. «L’esperança no ve de governs i corporacions, sinó de la gent conscient que ha començat a despertar-se», ha asseverat.

Notícies relacionades

«Fins i tot amb un grau d’escalfament [el nivell actual és d’1,1 graus per sobre del nivell preindustrial], la gent està morint per la crisi climàtica. Cada fracció de grau compta», ha dit.

Intervenció de Teresa Ribera

Durant l’acte, també ha intervingut la ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera, que ha cridat a «nomenar i avergonyir» aquells que volen retardar l’acció climàtica i sortir de l’acord de París. Ribera ha demanat que es mantingui un ordre internacional basat en regles, cooperació i multilateralisme, com una condició necessària per abordar els problemes globals.