PRESSIÓ PER ALS GOVERNS QUE ASSISTEIXEN A LA CIMERA COP25

El moviment mundial pel clima mesura la seva força a Madrid

Totes les mirades es concentraran en Greta Thunberg, que participarà a la manifestació després de fer una roda de premsa

Dirigents d'esquerres, ecologistes, indígenes, xilens i fins i tot el Bisbat de Madrid hi aniran junts

zentauroepp51208863 marcha por el clima rueda prensa191204114231

zentauroepp51208863 marcha por el clima rueda prensa191204114231 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El moviment juvenil contra el canvi climàtic va culminar un any de mobilitzacions amb una gran demostració de força el setembre passat. Més de 7 milions de persones van sortir al carrer a tot el món, 400.000 d’elles a Espanya. Tres mesos després tornarà a mesurar la seva força aquesta vegada amb les energies concentrades a Madrid. Aquí es desenvoluparà aquest divendres la Marxa pel Clima, convocada per més de 850 organitzacions Marxa pel Clima, convocada per més de 850 organitzacionsamb l’objectiu de recordar als governs que participen a la Cimera COP 25 que «el món ha despertat» i exigir-los mesures urgents contra l’emergència climàtica.

La marxa sortirà d’Atocha  a les 18 hores i preveu arribar a Nuevos Ministerios, seu del Ministeri per a la Transició Ecològica, cap a les 20 hores. Els organitzadors esperen una assistència mínima de 100.000 persones en el que es convertiria en la manifestació mediambiental més gran de la història d’Espanya. Compten a priori amb un bon context per això. Ja al setembre al moviment juvenil inspirat per Greta Thunberg s’hi van afegir els adults. Organitzacions ecologistes i sindicats participen en la convocatòria, i diversos líders polítics, com Irene Montero i Íñigo Errejón, hi han anunciat la presència de dirigents. També hi acudiran membres de diverses organitzacions internacionals.

Fins i tot el bisbat

Fins i tot el Bisbat de Madrid s’hi ha apuntat. Després d’oficiar una oració pel clima en una església pròxima, s’unirà als manifestants amb una pancarta pròpia reclamant la «cura de la casa comuna». El Papa ha donat l’alarma en aquest tema i els fidels segueixen la seva línia.

Cap d’ells concentrarà, no obstant, tanta atenció com l’activista sueca, malgrat que ni serà a la capçalera ni pronunciarà cap discurs. Desfilarà al bloc de Fridays for Future, que no anirà a la primera fila. Inicialment es va anunciar que parlaria al final de la manifestació, a l’avinguda de la Castellana, i després es va canviar per una roda de premsa, que s’ha fixat per a les 16.30 a la Casa Encendida.

Organització horitzontal

La modificació és coherent amb el paper que exerceix a Fridays for Future. Ella en va ser la inspiradora i la impulsora inicial, però al cap de poc temps la va abandonar perquè el moviment va decidir mantenir una «organització horitzontal, sense líders ni estructura jeràrquica», a la manera del 15-M, segons una de les persones de Fridays for Future Madrid implicades en l’organització de la marxa.

Quan viatja pel món es posa en contacte amb l’organització de cada lloc però pren les decisions i la seva agenda de manera autònoma, amb la família directa i altres persones del seu entorn immediat. És d’esperar que en la roda de premsa reveli quines seran les activitats que pretén dur a terme a Espanya.

Fridays for Future Barcelona l’ha convidat a visitar la ciutat quan parteixi de Madrid amb tren en direcció a Suècia. Fonts de la Cimera del Clima apunten que es podria dirigir al plenari dimarts, dia 10, però ella no ho ha confirmat.

Bardem i Amaral

El discurs final el pronunciarà una altra figura mediàtica, l’actor Javier Bardem, i després començarà una festa amb actuacions d’artistes com Amaral i Macaco.

Notícies relacionades

També hi seran protagonistes nombrosos membres del moviment ecologista i juvenil xilè, així com dels pobles indígenes desplaçats a la capital d’Espanya. El país andí manté la presidència de la COP25 encara que l’organització l’hagi assumit el Govern espanyol. De fet, a les 11 del matí, hora del Pacífic austral, tindrà lloc una altra marxa amb els mateixos objectius a Santiago de Xile.

També s’hi espera l’arribada d’activistes de la resta d’Espanya, que viatjaran amb tren o amb 50 autocars contractats per a l’ocasió. Les entitats que han liderat l’organització de la marxa són Joventut pel Clima - Fridays for Future Espanya, Aliança pel Clima, Aliança per l’Emergència Climàtica, 2020 Rebel·lió pel Clima, Cimera dels Pobles, Societat Civil per l’Acció Climàtica (SCAC) i Minga Indígena.