CIMERA DEL CLIMA
El 2019 tanca la pitjor dècada de la crisi climàtica
El 2019 es tancarà com el segon o tercer any amb una mitjana de temperatures més altes
L'Organització Meteorològica Mundial presenta un avenç del seu informe anual en la cita de Madrid
L’any que està a punt d’acabar seràel segon o tercer més càlid de la història, amb un augment d’1,1 ºC respecte a l’època preindustrial. I si mirem una mica enrere, els rècords s’acumulen. «Les temperatures mitjanes registrades en els últims cinc anys (2015-2019) i durant l’última dècada (2010-201) seran gairebé amb total seguretat les més elevades que mai s’han registrat», afirma l’avanç provisional de ‘L’estat del clima’, un informe que anualment publical’Organització Meteorològica Mundial (OMM) que es presenta aquest dimarts a Madrid coincidint amb les cimeres climàtiques.
«L’any 2019 posa punt final a una dècada marcada per registres de calor excepcionalspel retrocés del gel i per pujades del nivell del mar sense precedents a nivell mundial, canvis exacerbats per les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle fruit de l’activitat humana». Aquest és el principal missatge que vol transmetre l’organisme de l’ONU.

L’any més càlid ha sigut fins ara el 2016, que va estar marcat per un corrent del Niño «excepcionalment fort». Seguirà sent-ho, tot i que el 2019 no quedarà gaire lluny. Especialment a l’Àrtic i a l’estat nord-americà d’Alaska les temperatures han sigut inusualment càlides, segons l’informe. També assenyala que la majoria de les àrees terrestres han superat les mitjanes recents de temperatures, incloent-hi l’Amèrica del Sud, Europa, l’Àfrica, Àsia i Oceania. Només una gran àrea de l’Amèrica del Nord ha sigut més freda que la mitjana recent.
Tampoc sorprèn que l’última dècada hagi registrat «una calor global excepcional» causada, com apunta l’OMM, pels gasos amb efecte d’hivernacle de les activitats humanes». Des de la dècada de 1980, cada dècada successiva ha sigut més càlida que l’anterior, destaquen els investigadors.

Els impactes
L’escalfament ha causat «la desaparició de gel i altures del nivell del mar sense precedents», afirmen els científics. El mínim diari d’extensió del gel marí de l’Àrtic el setembre del 2019 va ser el segon més baix des que hi ha registres de satèl·lit.
Notícies relacionadesL’informe recorda també com, una vegada més, els impactes associats a la crisi climàtica «van colpejar fortament» el 2019. Les onades de calor i les inundacions que solien ser successos «d’una vegada al segle» s’estan tornant més regulars. Països que van des de les Bahames fins al Japó i Moçambic van patir l’efecte de «devastadors ciclons tropicals», mentre que «els incendis forestals van arrasar l’Àrtic i Austràlia».
Les condicions de calor extrema estan afectant cada vegada més la salut humana, amb especial impacte en les poblacions envellides. El 2018 es va batre el rècord de persones majors de 65 anys afectades per onades de calor, 220 milions.
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- 14 dones acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- El primer gran incendi L’abans i el després dels incendis de la Segarra
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"