TRAVESSIA TRANSATLÀNTICA

L'odissea de Greta Thunberg cap a la Cimera del Clima

El veler en el qual viatja la jove ecologista preveu arribar a la península Ibèrica a començaments de desembre

Una vegada arribada a la costa, l'activista mediambiental podria anar cap a Madrid en tren o cotxe elèctric

zentauroepp49599238 soc191126190015

zentauroepp49599238 soc191126190015 / JOHANNES EISELE

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La primera vegada que el nom de Greta Thunberg va retrunyir per tot el món va ser fa poc més d’un any. Era el 20 d’agost de 2018 quan la jove estudiant sueca, fins llavors desconeguda, es va plantar davant del parlament del seu país exigint més compromís polític en la lluita contra la crisi climàtica. Però ara, després de tot just 15 mesos de les seves primeres protestes públiques, el món sencer està pendent del viatge de l’activista rumb a la península Ibèrica per assistir a la Cimera del Clima que se celebrarà a Madrid del 2 al 13 de desembre.

En aquests moments, la jove activista pels drets del medi ambient està navegant per l’Atlàntic a una velocitat d’uns 10 nusos, esquivant borrasques i onades rumb a Europa. El seu viatge deixa rastre en temps real al mapa de ‘La Vagabonde’, un veler propietat d’una parella de youtubers australians que documenta els seus periples pel mar des del 2014 i que ara acull la travessia transatlàntica de la líder del moviment ‘Fridays for future’. Fa uns mesos, l’ecologista havia viatjat fins al continent americà per assistir a les cimeres de Nova York i de Santiago de Xile. Però el trasllat d’última hora de la COP25 a Madrid va canviar radicalment el seu rumb. Després de l’anunci oficial dels organitzadors, la noia va demanar ajuda através de les xarxes socials per arribar a Espanya i en pocs dies va anunciar que havia trobat un mitjà de transport ecològic per arribar a la conferència en la qual els líders polítics de tot el món discutiran el futur de la lluita contra l’emergència climàtica.

El periple de la Greta cap a Madrid va salpar a mitjans de novembre. I, segons explica ‘al diari de viatge’ que comparteix en el seu compte de Twitter, arribarà a la costaa començaments de desembre. Originalment, el veler en què viatja havia de desembarcar a Galícia, però la previsió de mal temps ha fet que els navegants optessin per dirigir-secap a Lisboa. Un cop allà, l’activista es desplaçarà cap a Madrid intentant, com sempre, generar lamenor empremta ecològica possible. Així que, descartats els avions, les úniques opcions que tindria seria desplaçar-se per carretera o amb tren. Fa uns dies, laJunta d’Extremadura va oferira l’activista uncotxe elèctricper arribar a la cimera. Però, ara per ara, poc se sap dels futurs passos de l’ecologista cap a la cimera. Tot apunta que, com ha passat fins al moment, la noia anirà narrant l’evolució del seu viatge a través de les xarxes socials. 

La travessia ecologista

Notícies relacionades

Fent la vista enrere, la travessia transatlàntica de l’ecologista va salpara començaments d’agost. Després d’un any exacte d’activisme, la jove impulsora delmoviment estudiantil de lluita pel planetava anunciar que travessaria l’oceà, des del Regne Unit fins als Estats Units, per assistir a la Cimera d’Acció Climàtica de l’ONU deNova Yorki la Cimera del Clima deSantiago de Xile. Anteriorment, ja havia comparegut davant del Fòrum Econòmic Mundial de Ginebra, el Comitè Econòmic i Social Europeu de Brussel·les, l’Austrian World Summit de Viena, l’Assemblea Nacional a París i moltes altres manifestacions a Berlín, Hamburg, Roma i Lausana. Però els futurs escenaris eren encara més grans. A l’agost, la Greta es va disposar a començar la seva travessia a bord del veler Malizia IIun vehicle de «zero emissions» que s’alimenta partint de panells solars i turbines subaquàtiques, amb què va aconseguir desembarcar en la gran poma a començaments de setembre.

Després de la seva arribada a terra nord-americà, la Greta es va incorporar a les manifestacions estudiantils pel clima, que llavors ja anaven per la 55a setmana consecutiva. El 23 de setembre, l’activista de 16 anysva comparèixer davant de desenes de caps d’Estat i líders empresarialsa la seu de les Nacions Unides per retreure la inacció davant de la crisi climàtica. El seu discurs, carregat d’emoció i ràbia, ràpidament va fer la volta al món. Ella, mentrestant, va continuar el seuviatge amb trenper propagar la protesta pel territori nord-americà. En poc més d’un mes, la Greta va protagonitzar marxes estudiantils a Washington, Iowa City, Edmon, Los Angeles, Charlotte i, en sòl canadenc, a Mont-real, Alberta i Vancouver. L’activista també va aprofitar el seu viatge per visitar centres de conservació d’espècies en perill com un centre de Quebec dedicat als mamífers marins i el santuari d’animals d’Ontario. També es va reunir amb activistes indígenes del poble indígena Lakota, situat al nord del riu Missouri, per solidaritzar-se amb la seva lluita per protegir la seva terra, aigua i tradicions.