Més de 1.600 quilòmetres quadrats

Vídeo | Un gran iceberg es desprèn a l'Antàrtida Oriental

Aquest tipus d'esdeveniment no està relacionat amb el canvi climàtic: passa naturalment, cada 60-70 anys, segons una experta

un iceberg cinco veces el tamano de malta se desprende de la antartida / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un gran iceberg, de més de 1.600 quilòmetres quadrats i que conté 315 gigatones de gel, s’ha separat de la plataforma de gel Amery de l’Antàrtida Oriental.

Les plataformes de gel són gel flotant que es formen on la capa de gel antàrtic es troba amb l’oceà. No afecten directament el nivell del mar perquè les plataformes de gel ja estan flotant, com un cub de gel en un vas d’aigua. El gel fos sobre terra ferma és el causant de l’augment del nivell del mar.

Helen Fricker, glaciòloga de l’Institut Scripps d’Oceanografia i coautora de la troballa, diu que aquest tipus d’esdeveniment no està relacionat amb el canvi climàtic: passa naturalment i passa cada 60-70 anys.

«No obstant, aquest esdeveniment és part del cicle normal de la plataforma de gel i, tot i que hi ha molt de què preocupar-se a l’Antàrtida, encara no hi ha motiu d’alarma per a aquesta plataforma de gel en particular», afirma Fricker al compte de Twitter de Scripps.

Continuarà sent monitorat

Amery és la tercera plataforma de gel més gran de l’Antàrtida. L’iceberg provenia de la part occidental d’un sistema d’esquerdes en la part davantera de la plataforma de gel.

El sistema d’esquerdes era el límit d’un gran tros de gel que s’havia denominat la ‘dent fluixa’ des del 2002, perquè sembla haver estat precàriament unit durant un temps. Aquest esquinç va tenir lloc cap a l’oest i la ‘dent fluixa’ encara es manté.

Notícies relacionades

El nou bloc massiu de gel ha sigut designat D-28. Les imatges de satèl·lit continuaran monitorant el nou iceberg perquè podria convertir-se en un perill per a l’enviament.

Fricker diu que aquest esdeveniment d’esquinç remarca la importància de les observacions a llarg termini a l’Antàrtida per comprendre el cicle natural de les capes de gel, perquè els científics puguin desenredar millor els esdeveniments induïts pel canvi climàtic del cicle natural de ‘fons’.

Temes:

Alps