Estudi científic

El canvi climàtic està alterant la qualitat de les aigües del Pirineu

La UAB adverteix de l'augment «alarmant» de l'acidificació natural de les capçaleres dels rius de l'alta muntanya

6108439 59

6108439 59

1
Es llegeix en minuts
Efe

El canvi climàtic està alterant la qualitat de les aigües de l’alta muntanya pirinenca, segons un estudi liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que alerta de l’augment “alarmant” de l’acidificació natural de les capçaleres dels rius del Pirineu perl’augment de les temperatures. 

“El procés està en expansió i l’augment de compostos potencialment tòxics a les aigües podria arribar a afectar la qualitat dels recursos hídrics de les parts mitjanes i baixes de les muntanyes”, adverteix l’estudi, que ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Girona i de la Fundació Biodiversitat i del Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’estudi conclou que el problema d’acidificació dels recursos hídrics pirinencs no és un fenomen localitzat en punts concrets del Pirineu central, tal com es pensava fins ara, sinó que s’està estenent per tota la serralada. 

Explicar el problema

El treball, dirigit per Mario Zarroca, investigador del Departament de Geologia de la UAB, ha permès documentar els principals sistemes fluvials afectats i explicar els problemes existents als responsables de les principals administracions locals i autonòmiques.

Segons els investigadors, “els nostres resultats suggereixen que el canvi climàtic és el motor desencadenant del fenomen, ja que és possible establir una correlació entre episodis de sequera prolongada i increment de temperatura, amb l’augment dels processos de drenatge àcid natural”.

L’acidificació dels rius es reconeix pelcolor turquesa de les aigües i la formació de precipitats blanquinosos rics en alumini que cobreixen els seus llits.

La necessitat d’un gran estudi

Els investigadors han remarcat la importància de començar a fer un estudi a més escala per delimitar-ne en detall les causes i començar a dissenyar estratègies preventives i correctives. 

Notícies relacionades

“La potencial toxicitat de metalls i metal·loides que són finalment alliberats al medi, com l’arsènic, l’alumini i el níquel, especialment a través de l’aigua, és àmpliament coneguda”, assenyalen els autors de l’estudi, que s’ha dut a terme en diverses zones dels parcs naturals de Posets-Maladeta (Osca), Alt Pirineu (Lleida) i de les capçaleres del Ter i del Freser (Girona).

L’estudi ha aconseguit tècniques de cartografia geomorfològica basades en treball de camp i estudis de sèries multitemporals de fotografies i imatges aèries, exploracions geofísiques mitjançant tomografia elèctrica de resistivitats i georadar, així com a partir de mostrejos hidroquímics, isotòpics i de bioindicadors, i anàlisi de sèries climàtiques.