ALT COST MEDIAMBIENTAL

L'ONU adverteix que cada setmana hi ha un desastre natural causat pel canvi climàtic

"Els països en desenvolupament s'han de preparar per a un impacte profund", afirma un representant de l'organització

mozambique cyclone 78665-b4adb

mozambique cyclone 78665-b4adb / Tsvangirayi Mukwazhi (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segons l’Organització de les Nacions Unides (ONU), "cada setmana hi ha una catàstrofe natural deguda a la crisi climàtica". Aquesta situació ha preocupat l’organització, que afirma que "encara que aquests desastres no acaparen l’atenció internacional, han de ser suficients perquè els països en desenvolupament es preparin per alsprofunds impactes que vindran".

Catàstrofes com el cicló Idai, en què van morir 300 persones el mes de març passat, o el cicló Kenneth, que va afectar 188.700 persones, van generar milers de titulars en la premsa internacional. No obstant, segons l’ONU, el que molts consideren com a 'esdeveniments sense importància', que també causen morts o desplaçaments forçats, no apareixen a cap notícia. Aquests fets, segons la representant especial del secretari general per a la reducció del risc de desastres, Mami Mizutori, fan veure al món que "això no és en el futur, és ara".

El cost del canvi climàtic

Notícies relacionades

El cost estimat dels desastres relacionats amb el clima suma 520 bilions de dòlars (més de 460 bilions d’euros) cada any, mentre que el cost destinat a la construcció d’infraestructures resistents als efectes de l’escalfament global per als pròxims 20 anys és d’un total de 2,7 bilions de dòlars (2,40 bilions d’euros).

Mizutori ha afirmat que "el cost destinat a la construcció d’infraestructures no és elevat, perquè els inversors no estan fent prou. La gent ha d’acabar pagant per poder adaptar-se al que vindrà". Si la gent invertís a preparar-se per alspròxims impactes generats per la crisi climàtica, s’haurien de remodelar les xarxes de vivenda, les carreteres i ferrocarrils, les fàbriques i les xarxes de subministrament d’energia i aigua, perquè siguin menys vulnerables als efectes d’inundacions, sequeres, tempestes i temperatures altes.