PROJECTE D'ECOEMBES I SEO/BIRDLIFE

Més de 13.000 persones s'uneixen per lluitar contra la 'basuraleza'

La campanya '1m² por la Naturaleza' va convocar voluntaris en més de 453 punts de tot Espanya per recollir residus abandonats en l'entorn natural

ecoembes seo

ecoembes seo

2
Es llegeix en minuts
Xavi Datzira

Els residus abandonats en l’entorn natural són, malauradament, un fenomen tan freqüent que s’ha encunyat un nom per designar-los: ‘basuraleza’. Per cridar l’atenció sobre aquest greu problema, el projecte LIBERA, impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes, va convocar dissabte passat la tercera edició d’‘1m² por ala Naturaleza’, una gran recollida d’escombraries col·laborativa a nivell nacional. La resposta va ser esperançadora: van acudir uns 13.000 voluntaris a un total de 453 punts de recollida, entre els quals hi havia la serra de Collserola.

Aquesta campanya s’ha convertit en la gran fita anual del projecte LIBERA per a, a través de la participació ciutadana, visibilitzar una problemàtica tan important com és l’abandonament de residus. Conscients de la importància de cada gest, de cada voluntari, de cada metre quadrat, aquesta iniciativa vol unir esforços i crear una consciència col·lectiva sobre la conservació de la nostra naturalesa. Una cosa que va calant en la societat, ja que en aquesta edició s’ha superat tant el nombre de participants com el d’escombraries recollides l’any passat, que va ser de 80 tones. Paral·lelament, també creix la conscienciació ciutadana sobre la necessitat de separar els residus i dipositar-los en els contenidors adequats. I és que a Espanya es recicla el 78,8% dels envasos, segons les dades d’Ecoembes.

 “La iniciativa d’avui contempla dues línies d’actuació. D’una banda, la recollida de ‘basuraleza’ d’un entorn com el de Collserola, però també en anàlisi del tipus de residus concentrats en cada zona. És a dir, veure què recollim en cada lloc i estudiar com podem actuar en conseqüència. La novetat d’aquest any, a més, és que també analitzarem els productes químics que ens trobem”, explica Jordi Prieto, biòleg i responsable per part de SEO/BirdLife de l’acció de recollida.

Tres eixos d’actuació

En aquest sentit, amb l’objectiu mobilitzar la ciutadania per mantenir els espais naturals lliures de ‘basuraleza’ i alliberar molta més vida en favor de la biodiversitat, LIBERA estableix tres eixos d’acció per plantejar un abordatge integral del problema: coneixement, prevenció i participació. En el primer cas, el projecte de SEO/BirdLife i Ecoembes col·labora amb oenagés i universitats en el desenvolupament de metodologies i eines innovadores per incrementar el coneixement en els diferents ecosistemes terrestres, marins i fluvials, així com el tipus de ‘basuraleza’ que s’hi solen trobar.

Notícies relacionades

No obstant, el coneixement no val per a res si la ciutadania no entén el valor de mantenir nets els entorns naturals. Per això, LIBERA també busca canviar hàbits, informar i educar en la conservació i el respecte de la naturalesa. Amb materials educatius i formatius, transmeten a la ciutadania la necessitat de treballar junts per frenar les escombraries que es llancen a l’entorn natural.

I finalment hi ha la cridada a la participació amb accions com la d’‘1m² por la Naturaleza’ de dissabte passat. “Si hi ha una manera de conscienciar des de la participació és animant la gent a sortir al camp i netejar el que no s’hauria d’haver embrutat: a alliberar, en definitiva, la naturalesa d’escombraries”,acaben des de LIBERA.

Temes:

Reciclatge