ESTUDI DE LA UNIVERSITAT DE BRISTOL

Experts en gel eleven a dos metres l'augment del nivell del mar a fi de segle

L'impacte del desglaç de l'Antàrtida i Grenlàndia seria superior al previst pels especialistes de l'ONU

zentauroepp11970492 argentina s perito moreno glacier calves blocks of ice near 190521213815

zentauroepp11970492 argentina s perito moreno glacier calves blocks of ice near 190521213815 / MARCOS BRINDICCI

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Fins ara existia un cert consens entre els experts en què el nivell del mar pujaria al voltant d’un metre a finals de segle sinó es frenava el canvi climàtic, però una investigació liderada per la universitat de Bristol ha alertat que aquesta xifra podria més que duplicar-se amb efectes catastròfics per a les poblacions costaneres i les illes del tot el planeta.

Existeix una probabilitat «petita però significativa» que el nivell del mar pugi més de dos metres per al 2100, com a resultat del desglaç creixent a l’Antàrtida i Grenlàndia. Aquesta és la projecció que ha mostrat una tècnica anomenada Judici d’Experts Estructurats (SEJ), duta a terme per un equip internacional de 22 experts en la capa de gel dirigit per aquest campus britànic, i els resultats del qual ha publicat la revista científica PNAS.

L’autor principal, el professor Jonathan Bamber, de la Facultat de Ciències Geogràfiques de la Universitat de Bristol, ha explicat que va tenir en compte l’escenari d’altes temperatures previst sinó s’actua contra el canvi climàtic. “El resultat és un augment del nivell del mar molt per sobre del límit superior ‘probable’ presentat en el cinquè informe d’avaluació del Plafó Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC)”, va indicar.

187 milions de desplaçats

Un augment així en el nivell del mar global podria provocar una pèrdua de terra d’1,79 milions de km2, incloses les regions crítiques de la producció d’aliments i un possible desplaçament de fins a 187 milions de persones. «Un augment del nivell del mar d’aquesta magnitud tindria clarament conseqüències profundes per a humanitat», va advertir Bamber.

 El nou enfocament ha servit, segons els investigadors, per identificar alguns processos poc coneguts però potencialment crítics, com la «inestabilitat del penya-segat de gel marí», que pot actuar en el futur com a punt d’inflexió significatiu en la resposta de la capa de gel a l’augment de la temperatura.

Notícies relacionades

Una innovació clau en aquest treball ha sigut el modelatge de dependències determinades aleatòriament entre els processos d’acumulació, vessament i descàrrega en cada capa de gel. Unes tècniques, diu l’equip d’investigació, que esperen poder desenvolupar i aplicar més endavant en altres àrees de la investigació climàtica.

Avaluació deficient de l’IPPC

“Limitar l’atenció al rang ‘probable’, com va ser el cas al Cinquè Informe d’Avaluació de l’IPCC, pot ser enganyós i probablement porti a una avaluació deficient dels veritables riscos”, conclou el coautor, el professor Willy Aspinall, de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Bristol.