15-M CLIMÀTIC

Milers de científics d'Europa i els Estats Units recolzen la revolta verda

Els acadèmics destaquen en els seus manifestos que la preocupació dels joves pel seu futur "està justificada"

Pedro Sánchez i Manuela Carmena mostren el seu recolzament a les vagues i manifestacions convocades a Espanya

GRAF1721  MINO  A CORUNA  26 10 2017 - Una profunda borrasca bajo el nombre de  Bruno  se aproxima desde el Atlantico hasta el oeste de Europa  con un previsible temporal de viento desde hoy en amplias zonas de la Peninsula y Baleares  y de mar en muchas costas  con abundantes precipitaciones en areas de Galicia y Cantabrico  y nevadas  La nieve sera significativa sobre todo en zonas montanosas del norte y noroeste peninsulares  ha advertido la Agencia Estatal de Meteorologia  Aemet   Las temperaturas diurnas bajaran de forma generalizada  la cota de nieve podria descender el miercoles hasta 700 1 000 metros en el norte  hasta 1 000 1 200 metros en la zona centro y hasta 1 200 1 500 en las montanas del sureste  En la imagen  la playa Grande del concello corunes de Mino  EFE Cabalar

GRAF1721 MINO A CORUNA 26 10 2017 - Una profunda borrasca bajo el nombre de Bruno se aproxima desde el Atlantico hasta el oeste de Europa con un previsible temporal de viento desde hoy en amplias zonas de la Peninsula y Baleares y de mar en muchas costas con abundantes precipitaciones en areas de Galicia y Cantabrico y nevadas La nieve sera significativa sobre todo en zonas montanosas del norte y noroeste peninsulares ha advertido la Agencia Estatal de Meteorologia Aemet Las temperaturas diurnas bajaran de forma generalizada la cota de nieve podria descender el miercoles hasta 700 1 000 metros en el norte hasta 1 000 1 200 metros en la zona centro y hasta 1 200 1 500 en las montanas del sureste En la imagen la playa Grande del concello corunes de Mino EFE Cabalar / CABALAR (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’onada de recolzaments a la vaga estudiantil pel clima organitzada aquest divendres pel moviment Fridays for Future no deixa de créixer, especialment entre el món científic. Primer van ser 12.500 acadèmics d’Alemanya, Àustria i Suïssa els que van presentar dimarts a Berlín un manifest de recolzament a la protesta encapçalada per la sueca Greta Thunberg. Després, dimecres, més de 250 membres de diferents disciplines i universitats espanyoles van fer pública una carta de recolzament. I aquest dijous han sigut 250 científics d’universitats públiques i privades nord-americanes els que han avalat les propostes dels joves. "Necessiten el nostre recolzament, però més que això, necessiten que nosaltres actuem. El seu futur depèn d’això", han advertit aquests últims.

Una de les peticions més reiterades pels joves activistes és que els polítics escoltin els científics. No demanen res extravagant, asseguren. Només el que ha dictaminat la ciència. I en justa correspondència, els experts semblen haver vist en aquesta revolta el llamp d’esperança que es necessitava davant l'immobilisme de molts països i sectors econòmics.

Cada any, més calor 

"Cada any de les seves vides ha sigut més càlid i ells estan sent testimonis també de l’increment de la freqüència, la virulència creixent i els costosos esdeveniments extrems climàtics", recorden els nord-americans en el seu comunicat, en el qual adverteixen, també que sense una acció més agressiva per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle "aquests estudiants seran testimonis d’un món que encara és impossible d’imaginar per complet". "Cada any que retardem l’acció seriosa té un increment addicional del cost i dels impactes perillosos potencials del canvi climàtic", conclouen.

La carta dels científics espanyols  espanyols fa especial incidència en la "preocupant situació de silenci climàtic i falta de voluntat política per afrontar el problema" que observen al nostre país, mentre que el manifest dels acadèmics centreeuropeus se centra a destacar que "les mesures actuals per a la protecció del clima, la biodiversitat, els boscos, els mars i el terra estan molt lluny de ser suficients".  "La preocupació" dels joves "està justificada i avalada per la ciència", certifiquen.

1.600 manifestacions

Al costat d’aquesta onada de recolzaments, el nombre de convocatòries a nivell mundial per a aquest 15-M climàtic també s’ha anat estenent i arriba ja a les 1.600 ciutats de 105 països, segons reflecteix Greta en el seu compte de twiter.  Només a Alemanya hi ha previstes 180 manifestacions. A Espanya el nombre de poblacions on s’han convocat protestes ronda la cinquantena. La plaça Universitat de Barcelona i la Puerta del Sol de Madrid seran els punts neuràlgics. L’organització ecologista Greenpeace ha obert un blog on figura la llista completa de les convocatòries espanyoles.

Tres adolescents fins i tot més petites que Greta són les que han portat la veu de la revolta al país encapçalat pel negacionista Donald Trump. Es tracta d’Isra Hirsi, 16 anys; Haven Coleman, 12 anys; i Alexandria Villaseño, de 13 anys, com destacava en un tuit la dirigent demòcrata Hillary Clinton.

Notícies relacionades

El recolzament de Clinton és només un exemple. Un al·luvió de dirigents mundials s’ha pronunciat a favor seu. Entre els polítics espanyols el president del Govern, Pedro Sánchez, ha considerant no només positiva sinó "important" aquesta mobilització "a favor d’un planeta sostenible". "Un fet que a aquest Govern i a aquesta societat li importa, i molt", ha destacat. També l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha donat les gràcies a l’activista sueca "per iniciar un moviment preciós per protegir la salut de la llar que compartim tots i totes".

En un dels seus últims missatges, Greta Thunberg, anima els més grans a afegir-se a les manifestacions. "Els adults són més que benvinguts a unir-se a nosaltres. Uniu-vos darrere de la ciència", els convida.