PARCS NACIONALS

L'illa de Cabrera es converteix en l'àrea marina protegida més gran del Mediterrani occidental

El Consell de Ministres aprova una ampliació del parc nacional que multiplica per nou la superfície aquàtica inclosa en el perímetre

zentauroepp44252139 madrid  11 07 2018  sociedad   comisi n de transici n ecol g180711111125

zentauroepp44252139 madrid 11 07 2018 sociedad comisi n de transici n ecol g180711111125

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Per fi ha arribat la reclamada ampliació del parc nacional de l’arxipèlag de Cabrera, a les Illes Balears. El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres multiplicar per nou la seva superfície, que passarà de 10.021 a 90.800 hectàrees, i així es convertirà en l’àrea marina protegida més gran del Mediterrani occidental

L’ampliació d’aquest parc nacional, establert el 1991, era una vella reivindicació dels grups ecologistes i del Govern balear, que només topava amb l’oposició d’un sector dels pescadors. El projecte s’havia estat plantejant des de feia deu anys, però semblava que mai arribaria el moment de la seva aprovació. L’organització ecologista Oceana havia alertat, al novembre, que un retard més prolongat podia posar en perill uns ecosistemes molt ben conservats fins ara.

Ecosistema inalterat

Es tracta d’"el millor exponent d’ecosistemes insulars no alterats del Mediterrani espanyol", segons el Ministeri per a la Transició Ecològica. Un veritable santuari per a cetacis i grans peixos migradors, i també per a bancs de coralls profunds. També és una important zona d’alimentació "clau" en la ruta migratòria de més de 150 espècies aus marines, algunes de molt amenaçades. 

La ministra Teresa Ribera ha remarcat la gran importància de la decisió, per la "gran riquesa marina" que atresora l’àrea protegida. "És una oportunitat per a espècies emblemàtiques, migratòries i de pesca comercial", ha destacat, abans de mostrar la seva satisfacció pel fruit d’"un treball d’anys".

Mar obert

L’arxipèlag el componen l’illa principal de la Cabrera i 18 illes menors, de les quals l’illa dels Conills és el més important. 

Notícies relacionades

Una de les singularitats del parc és que és el primer d’Espanya que inclou el mar obert i que té una profunditat que assoleix els 2.000 metres, cosa que li permet atresorar les millors reserves de corals de gran profunditat de les costes espanyoles. 

Per superfície ha passat a ser el parc nacional més extens, inclosos tots els terrestres. 

Temes:

Balears Govern