Macrooperació mundial

Contaminació marina a Espanya: 72 persones investigades

La Guàrdia Civil ha detectat 73 incidents relacionats amb abocaments que s'han produït de manera directa o indirecta al mar

contaminacion-maritima / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil està investigant72 persones físiques i jurídiques per diferents delictes vinculats amb la contaminació marina, a més d’haver detectat 73 incidents relacionats amb abocaments que s’han produït de manera directa o indirecta al mar.

Segons informa la direcció general de l’institut armat, tot això ha sigut el resultat de l’operació '30 dies al mar', que va començar la Interpol en l’àmbit mundial i que està coordinada per l’Europol entre els estats membres de la Unió Europea.

En aquesta operació han participat més de 80 països de tot el món, entre els quals, Espanya, on la Guàrdia Civil i la Marina Mercant han dut a terme1.102 inspeccions en vaixells, ports, instal·lacions, companyies i llocs annexos al mar susceptibles de ser focus d’emissió d’abocaments.

Les investigacions estan dirigides a aclarir la possible autoria de més de 70 persones físiques i jurídiques en la comissió de delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. 

Així mateix, s’han formulat 55 denúncies per incompliments de la normativa sobre el tractament i gestió dels residus. Els detinguts i investigats en aquesta operació s’enfronten a penes de presó d’entre 6 mesos i 5 anys i a multes de fins a 24 mesos.

El desenvolupament d’aquesta operació ha permès destapar un nombre significatiu d’actuacions irregulars, que han sigut posades en coneixement de les autoritats competents, recalca la Guàrdia Civil.

Contaminants

Però, a més, ha posat de manifest la diversitat de tipus d’abocaments contaminants que van a parar al mar des de vectors molt dispars, fonamentalment les aigües residuals urbanes, els rius que desemboquen al mar, les activitats agrícoles, les industrials i el trànsit marítim.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil recorda que la Interpol assenyala el delicte contra el medi ambient com un dels que més creixement està experimentant en l’àmbit internacional, sobretot pel notable benefici econòmic que se n’obté. Informes de les Nacions Unides i la Interpol situen els delictes mediambientals com el quart negoci il·legal més lucratiu en l’àmbit mundial després del tràfic de drogues, la falsificació de productes i el tràfic de persones. 

Els seus guanys s’estimen entre 91.000 i 258.000 milions de dòlars anuals, a un ritme de creixement del 5 al 7 per cent, també anual. 

Temes:

Contaminació