Queixa per inacció

La falta de plans d'Espanya per millorar la qualitat de l'aire arriba al Parlament Europeu

Ecologistes en Acció denuncia la inacció del Govern i aquesta setmana ho farà davant de l'Audiència Nacional

1
Es llegeix en minuts

Ecologistes en Acció Ecologistes en Acciódenuncia aquest dimarts alParlament Europeu la falta de plans de qualitat de l’aire sobre l’ozó en diverses comunitats autònomes i denunciarà "aquesta setmana" a l’Audiència Nacional el Govern per no complir amb l’obligació d’elaborar un pla nacional de reducció de l’ozó.

En vista de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, l’oenagé intentarà que les institucions comunitàries instin Espanya a adoptar "de manera urgent" els plans de millora de la qualitat de l’aire a les zones afectades a Andalusia, l’Aragó, Illes Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Regió de Múrcia, Comunitat de Madrid, Navarra i el País Basc.

La petició arriba després que l’any passat s’arxivés la denúncia presentada per l’oenagé per l’"incompliment sistemàtic" de la directiva europea de qualitat de l’aire, que la Comissió Europea va rebutjar perquè va considerar que el "compliment dels valors objectiu per a l’ozó resulta complex", pel seu caràcter de contaminant secundari format per reaccions químiques d’altres contaminants.

Ecologistes en Acció considera que la Comissió Europea eludeix la seva responsabilitat, ja que al·lega que els tribunals nacionals són "els principals responsables" d’aplicar el dret de la Unió i convidava l’entitat a utilitzar els "mecanismes de recurs" nacionals per aconseguir una "solució més immediata" a la qüestió.

En vista d’aquesta resposta, l’organització qualifica d’"impresentable" l’abandó de funcions de la CE per controlar el compliment i les obligacions de la normativa europea de qualitat de l’aire i confia que finalment el Parlament Europeu demani a la Comissió que compleixi la seva obligació de fer complir la normativa comunitària i adopti mesures coercitives previstes al Tractat de la Unió.

Audiència Nacional

Notícies relacionades

Alhora, Ecologistes en Acció ha anunciat que aquesta setmana denunciarà davant de l’Audiència Nacional el Govern per no elaborar un pla nacional de qualitat de l’aire amb mesures concretes i pressupostades per aturar l’elevada contaminació d’ozó troposfèric.

La demanda recordarà que les comunitats autònomes tenen l’obligació legal d’elaborar aquests plans més enllà de les mesures concertades amb el Govern en el marc d’un pla nacional quan l’incompliment afecti diverses comunitats, com és el cas de l’ozó.

Temes:

Contaminació