RESPECTE MEDIAMBIENTAL A L'ESCOLA

Alumnes educats en sostenibilitat, futurs ciutadans conscienciats

Ecoembes impulsa diferents iniciatives per enfortir l'educació ambiental a les escoles

Destaca el projecte Naturaliza, la Xarxa de Col·legis EducaEnEco i el certamen 'Els profes compten'

eco1

eco1

3
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

A més de matèries bàsiques com ara llengua, matemàtiques i naturals, a l’escola s’aprenen moltes altres coses que marcaran la vida de l’estudiant. Des d’hàbits d’estudi a com treballar en equip, passant per tota una sèrie de compromisos ètics. I cada vegada més s’està afegint un altre paràmetre a treballar a les aules: l’educació ambiental. Perquè si el canvi climàtic és un dels principals reptes que afronta la humanitat, més val que els ciutadans del futur n’estiguin conscienciats.

Per recolzar les escoles i professors, Ecoembes compta amb diferents projectes que enforteixen aquesta línia d’acció a favor de la sostenibilitat. Entre les iniciatives amb més recorregut es troba el certamen‘Els profes compten’, en el qual es reconeix el paper que juguen els professors a l’hora de transmetre els valors de respecte i cura del medi ambient. Després de sis edicions centrades en la literatura, en la setena es va decidir premiar la posada en relleu dels esforços que cada dia fan els mestres per implantar accions de conscienciació ambiental a les aules.

El projecte 'Acull un arbre', de / l’IES Giner de los Ríos de Lleó.

A través de vídeos de presentació d’1 minut, els professors (i els seus alumnes) havien de presentar els projectes que tenien en marxa a les seves escoles per aconseguir com a premi una millora ambiental valorada en un màxim de 2.000 euros. De les 170 accions presentades per docents de tot Espanya, Ecoembes ha escollit aquelles que fan un ús especialment innovador de les eines i metodologies educatives, així com les que ajuden a desenvolupar un pensament crític i de consciència mediambiental. Han atorgat cinc premis, quatre per jurat i un per votació popular.

Naturalitza, aprenentatge ambiental actiu 

No obstant, Ecoembes ha fet un pas més amb l’objectiu de portar l’educació ambiental de manera transversal i obligatòria a les escoles de la mà de Naturaliza. Es tracta d’un projecte basat enl’aprenentatge ambiental actiu, que té per objectiu ajudar a impulsar l’educació sobre sostenibilitat a les escoles espanyoles. “Si revisem de manera detallada l’actual currículum Lomce observem un oblit clamorós de la situació d’emergència climàtica. D’aquí al 2030 s’hauria d’assegurar que tots els alumnes adquireixin els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible”,assenyala Elena López, gerent de Comunicació d’Ecoembes.

De nou, es parteix de la mateixa premissa: una persona educada en sostenibilitat apostarà en el futur per solucions sostenibles. I això és el que més necessita el planeta actualment. Per això, Ecoembes pretén que en els propers anys es fomenti l’educació ambiental a les escoles, passant de ser una cosa puntual a incorporar una mirada ambiental sobre el currículum actual, fins a abastar a mitjà termini el seu principal objectiu: que la sostenibilitat sigui una competència transversal i obligatòria a les escoles.

Educació ambiental en una escola de primària.

No obstant, no es tracta d’afegir una nova assignatura, sinó que elsvalors de protecció del medi ambient estiguin sempre contemplats en l’activitat escolar. Per exemple, ‘ambientalitzant’ diferents assignatures amb metodologies innovadores per tractar de forma transversal temes com a el de l’aigua, l’energia, l’aire, la biodiversitat, els residus, el canvi climàtic, l’economia circular... Però també a través de la formació al professorat i de la mateixa experiència, traient les aules als espais naturals o ‘naturalitzant’ els centres escolars.

Per a això, Ecoembes està treballant amb administracions, escoles i també docents, per anar transformant la cultura educativa, afegint el paràmetre verd a tots els seus valors habituals. 

Xarxa de Col·legis EducaEnEco

A més, Ecoembes compta des del 2016 amb la Xarxa de Col·legis EducaEnEco, que té per objectiu impulsar la pràctica del reciclatge en el dia a dia de les escoles de primària a través del treball en equip de tota la comunitat educativa: els alumnes i les seves famílies, els professors i el personal no docent de les escoles, com ara equips de neteja, bidells i personal de menjador.

Notícies relacionades

Els centres que formen part de la iniciativa reben totes les eines necessàries per reciclar i conscienciar sobre la importància que aquesta pràctica té per a la cura de l’entorn. A més, el programa aporta un gran valor afegit gràcies al’assessorament personalitzat que el seu equip d’educadors ambientals ofereix a cada centre, impartint formació a tota la comunitat educativa sobre el seu paper per aconseguir una escola més sostenible.

Més de 1.300 escoles de les Canàries, Castella i Lleó, Madrid, Extremadura i Múrcia formen part de la Xarxa EducaEnEco, que durant aquest curs s’estén també a Castella-la Manxa i Aragó.