PUBLICADA A 'SCIENTIFIC REPORTS'

Trobats més d'1,5 milions de pingüins d'Adèlia a l'Antàrtida

Des de fa 40 anys es creia que el nombre d'exemplars estava disminuint

lainz42362053 this undated handout photograph released by stony brook univ180302151308

lainz42362053 this undated handout photograph released by stony brook univ180302151308 / RACHAEL HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Durant els últims 40 anys, el nombre total de pingüins d'Adèlia, els més comuns a la península Antàrtica, ha anat disminuint constantment, o això és el que pensen els biòlegs. Un nou estudi dirigit per científics de la Institució Oceanogràfica Woods Hole (WHOI, en la sigla en anglès) està proporcionant nous coneixements sobre aquesta espècie de pingüí.

En un document publicat aquest divendres a la revista Scientific Reports, els investigadors van anunciar el descobriment d'una "supercolònia" prèviament desconeguda de més d'1.500.000 pingüins d'Adèlia a les illes Perilloses, una cadena de illes rocoses allunyades de l'extrem nord de la península Antàrtica.

"Fins fa poc, se sabia que les illes Danger no eren un hàbitat important per als pingüins", diu la coinvestigadora Heather Lynch, professora associada d'Ecologia i Evolució a la Universitat de Stony Brook, a Nova York, Estats Units. Aquestes supercolònies han passat desapercebudes durant dècades, assenyala, en part per la llunyania de les illes i en part per les traïdores aigües que les envolten. Fins i tot en l'estiu austral, l'oceà pròxim és ple d'un gruixut gel marí, i és extremadament difícil d'accedir-hi.

No obstant, el 2014, Lynch i el seu col·lega Mathew Schwaller, de la NASA, van descobrir taques reveladors de guano (excrements d'aus marines) a les imatges de satèl·lit de la NASA de les illes, i això va suggerir un misteriós gran nombre de pingüins. Per estar-ne segur, Lynch es va associar amb Stephanie Jenouvrier, ecòloga d'aus marines de WHOI, Mike Polito, de la Universitat Estatal de Louisiana (LSU, en la seva sigla en anglès), i Tom Hart, de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit, per organitzar una expedició a les illes amb l'objectiu de comptar les aus de primera mà.

Quan el grup hi va arribar el desembre del 2015, van trobar centenars de milers d'aus que nidificaven al sòl rocós i immediatament les van començar a comptar. L'equip també va utilitzar un dron comercial Quadcopter modificat per agafar imatges de tota l'illa des de dalt.

Els canvis de temperatura

La precisió que va permetre el dron va ser la clau, diu Michael Polito, coautor de la Universitat Estatal de Louisiana i investigador convidat a WHOI. El nombre de pingüins a les illes Perilloses podria proporcionar informació no solament sobre la dinàmica de la població de pingüins, sinó també sobre els efectes del canvi de temperatura i el gel marí en l'ecologia de la regió.

Notícies relacionades

"Les illes Danger no només tenen la població més alta de pingüins d'Adèlia a la península Antàrtica, sinó que també sembla que no han patit les disminucions de població trobades al costat occidental de la península Antàrtica que estan associades amb el canvi climàtic recent", diu Polito.

Ser capaços d'obtenir un recompte precís de les aus en aquesta supercolònia també ofereix un punt de referència valuós per a futurs canvis, assenyala Jenouvrier. "La població d'Adèlia al costat est de la península Antàrtica és diferent de la que veiem al costat oest, per exemple. Volem entendre per què. ¿Està vinculada a la condició de gel marí? ¿A la disponibilitat d'aliments? Això no ho sabem", diu ella. També aportarà una valuosa evidència per recolzar les àrees marines protegides (AMP), afegeix Mercedes Santos, de l'Institut Antàrtic Argentí.