INSECTE INVASOR

La vespa carnissera asiàtica ja s'estén per 12 comarques de Catalunya

La Generalitat admet que està plenament instal·lada i l'eliminació completa és impossible

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nius de vespa carnissera asiàtica o Vespa velutina, un insecte himenòpter de grans dimensions que delma les poblacions locals d’abelles, van ser detectats i destruïts l’any passat a cinc noves comarques catalanes (Cer-danya, Berguedà, Ba-ges, Vallès Oriental i Maresme), cosa que se suma a les set en les quals ja s’havia documentat en anys anteriors, segons revelen les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat (Conselleria de Territori i Sostenibilitat).

La vespa ja està molt consolidada al nord d’Espanya. Al País Basc i Galícia, per exemple, es van eliminar durant el 2015 més de 4.000 nius. A Catalunya, la presència de la molesta espècie s’ha multiplicat exponencialment des de les primeres deteccions a l’Alt Empordà el 2014. L’any passat es van localitzar 370 nius, el 68% més que els 116 del 2016. A més, recorda la Conselleria de Territori, s’estima que només es detecten el 10% dels nius existents.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FUENTE)

Aquestes dades, segons els tècnics, confirmen que aquesta espècie invasora «ja es troba plenament instal·lada a Catalunya». Les comarques que pateixen més afectacions en el sector de l’apicultura són les de l’Alt Empordà, Garrotxa, Selva, Pla de l’Estany i Gironès, mentre que al Ripollès i el Baix Empordà l’espècie genera més molèsties en construccions i vivendes.

No arriba a Tarragona

L’expansió de la vespa s’ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona, a causa del clima mediterrani més sec.

La principal estratègia de lluita consisteix a eliminar-ne els nius i en la captura de les abelles reina quan surten de la hibernació

«Malgrat que la seva presència no es pot eliminar, la Generalitat ha elaborat un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors», ha explicat Territori. Aquest procés consisteix principalment en l’eliminació dels nius i en la captura de les abelles reina mitjançant trampes quan aquestes surten de la hibernació, generalment a partir de finals del mes de febrer amb l’augment de les temperatures.

En cas de perill per a les persones, els agents rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb els ajuntaments, les diputacions i els consells comarcals en una estratègia comuna.

Arribada a Europa

Notícies relacionades

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, nord de l’Índia i Indonèsia. Es va introduir a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de 100 quilòmetres per any.

La Vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com a les agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s’alimenten d’abelles i d’altres classes d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. «Per això –conclou Territori–, la seva presència influeix en el sector de l’apicultura, encara que no sigui una espècie especialment agressiva contra les persones». H

Temes:

Catalunya